Hängande taklalmpa

Taklampor som passar bra för mindre lägenheter

Att inreda ett hem kan ta lång tid oavsett om det är ett hus eller en mindre lägenhet vi talar om. Ett område många tycks ha extra svårt med när det kommer till inredning är val av belysning vilket vi kan förstå. Belysning kan ju trots allt lyfta hela känslan i ett rum samtidigt som fel val av belysning kan få motsatt effekt. 

I en mindre lägenhet tar belysning en stor plats. Speciellt när man talar om taklampor och takbelysning. I denna artikeln tänkte vi därför gå lite närmare in på just det, taklampor för mindre lägenheter. Häng med!

 

Vilket funktion ska en taklampa ha? 

Den första övergripande frågeställningen du bör se till att ha besvarad innan du går närmare in på vilken typ av taklampa du ska välja är vilken funktion den ska ha. 

I en mindre lägenhet är ofta yta en begränsad vara. När du väljer taklampa kan det därför vara bra att välja en modell som inte bara kan ge dig nödvändigt ljus utan som också kan fungera som mysbelysning eller så kallad funktionsbelysning. 

 

Man brukar nämligen dela in belysning i 3 tre olika grupper beroende på vilken typ av funktion lampan ska uppfylla. Allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning. 

  1. Allmänbelysning för att ljusa upp ett rum

Den allmänna belysningen är precis som det låter till för att ljusa upp ett rum. Den har ofta ett starkt ljus som täcker hela rummet för att göra det lättare för dig att exempelvis städa och hitta saker.

  1. Funktionsbelysning för att koncentrera ljuset

Funktionsbeslysningen används främst som punktbelysning för att belysa ett specifikt område. Den har ofta ett riktat ljus som gör det enklare för dig att utföra en specifik uppgift såsom att läsa eller laga mat. 

 

  1. Stämningsbelysning för myskänsla 

Stämningsbelysningen är nästan det absolut viktigaste i ett hem. Det är nämligen den typen av belysning som skapar känslan och värmen i ett rum. Ett missförstånd det ofta talas om när det kommer till mysbelysning är att taklampor inte kan framkalla denna känsla. Men det är faktiskt fel. Det är nämligen helt beroende av vilken typ av taklampa du väljer. 

 

Det finns enormt många olika typer av taklampor på marknaden idag och många av dessa går absolut att skapa myskänsla med. Exempelvis kan du välja flera mindre modeller och placera ut dessa i diverse hörn i lägenheten. Ett tips är också att välja lampor med dimmerfunktion. Då kan du själv styra ljusstyrkan och på det viset skapa en myskänsla i rummet. 

Val av taklampa för mindre lägenhet . 

I en mindre lägenhet är ytan ofta begränsad. Speciellt när man talar om sovrum och badrum. En taklampa som används i mindre rum bör därför inte ta för mycket plats då det kommer leda till att rummet känns ännu mindre. I ett mindre rum kan ett tips också vara att välja en lampa som kan utföra olika typer av funktioner. Alltså en lampa som exempelvis både kan fungera som mysbelysning men som också har möjlighet att ge ett jämnt och starkt ljus i hela rummet. 

Nedan går vi igenom lite närmare kring hur du bör tänka när det kommer till takbelysningen för olika rum i en mindre lägenhet. Vi börjar med sovrummet.

 

Sovrum 

I ett mindre sovrum där ytan är begränsad är väl val takbelysning av stor vikt. Ett sovrum ska kännas mysigt och inbjudande men samtidigt är det viktigt att taklampan i fråga också ska kunna sprida ett jämnt ljus över hela rummet. 

 

Ett tips är därför att välja en taklampa med textilskärm i en naturlig färg som du också kan dimra. Textilskärmen ger nämligen en varm känsla och dimmerfunktionen kan du använda för att stärka respektive sänka ljusstyrkan. Vill du ha en mysigare känsla sänker du ljusstyrkan och behöver du hjälp att komma till liv på morgonen ökar du ljusstyrkan. 

 

Kök

I ett mindre kök är det viktigt att välja en taklampa som inte bara kan ge ett behagligt ljus utan som också kan användas som funktionsbelysning när du lagar mat. 

För köket är ofta de så kallade spotlightsen populära eftersom många modeller tillåter att du kan justera riktningen på dem och därmed punktbelysa platser som exempelvis köksbänken. 

Har du ett större kök kan en hängande taklampa ovanför köksbordet också vara en trevlig detalj. Även i köket är dimmer att föredra eftersom du då både kan skapa en mysig atmosfär i köket samtidigt som du också har möjlighet att öka ljusstyrkan när så krävs. 

 

Vardagsrum 

I en mindre lägenhet är ofta vardagsrummet den mest centrala platsen i lägenheten. Det är här du samlar dina gäster men också där du varvar ner efter en slitsam dag på jobbet framför tv:n. 

I vardagsrummet bör belysningen kännas varm och behaglig. En taklampa med flera små ljuskällor som låter ljuset sprida sig över rummet är ofta en bra väg att gå. Vill du så kan du i vardagsrummet också komplettera med mindre lampor exempelvis i fönster eller stående på en byrå för den där extra myskänslan.

 

Badrum

Spotlights är ett populärt val när det kommer till badrumsbelysning då du både kan rikta ljuset men också få en jämn spridning i hela rummet beroende på hur du väljer att justera lamporna. 

I ett badrum är ofta kallare ljus att föredra eftersom det ger ett mer verklighetstroget ljus. Har du tillräckligt med yta kan ytterligare en taklampa vara att föredra som bidrar med ett varmare ljus som du kan använda när du exempelvis går på toaletten och inte behöver så starkt ljus. 

Att välja taklampor till en mindre lägenhet kan kännas som en omöjlighet men det behöver inte vara det. Det bästa tipset vi kan ge dig är att börja i ett rum och sedan jobba dig vidare i din egen takt. Du behöver inte heller hitta rätt från början. Ibland krävs det att man provar några olika modeller tills man hittar helt rätt. Lycka till!