Håll höstmörkret och rusket borta med rätt belysning - våra 7 bästa tips!

Håll höstmörkret och rusket borta med rätt belysning - Våra 7 bästa tips!

Hösten är snart här och det vill vi välkomna med lite belysningstips. Ljuset är en viktig faktor för vårt välmående. Speciellt i Sverige där det blir väldigt mörkt under höst- och vintertid. Det är därför viktigt att planera din belysning rätt nu när hösten närmar sig, troligen viktigare än vad du någonsin kunnat förutspå. Häng med för att få våra 7 bästa tips när det kommer till höstbelysning. 

 

7 tips för att få ett mysigt hem under hösten

  • Sprid ut belysningen i rummet 

Genom att sprida ut belysningen så mycket som möjligt i rummet efterliknar du det naturliga ljuset. Många gör fel och placerar en enda stackars lampa i mitten av taket. Istället bör du placera flera ljuskällor runt om i rummet för att ge ett mer öppet intryck. Det kan du exempelvis göra med hjälp av bordslampor, vägglampor eller golvlampor. 

 

Titta dig omkring i de olika rummen i ditt hem och se om det exempelvis finns några mörka hörn. Där kan du placera en belysningspunkt. Det är förstås extra viktigt i rum med mörka väggar. Det kommer resultera i att inte bara mitten av rummet är intressant utan att hela rummet känns inbjudande och kan användas fullt ut. Dessutom blir det mer naturligt liknande det ljuset vi har under vår- och sommartid. 

  • Ofta behövs mer belysning än vad man kan tro

I ett mindre rum bör du ha minst fem belysningspunkter och i ett större rum minst sju. Gå igenom dina rum, hur många lampor har du? Det är inte ofta våra kunder har så pass många lampor uppsatta som fem eller sju. Det kan låta mycket att ha minst fem eller sju lampor per rum men du behöver inte ha igång alla samtidigt. Genom att ha många belysningspunkter kan du enkelt anpassa ljussättningen i rummet utefter behov. Det är såklart inte bara antalet lampor som spelar roll. Deras karaktär och egenskap är också viktig. 

  • Skaffa en taklampa med dimmer

Många missar att sätta dimmer på sin taklampa. Då blir det lätt att man inte har på den mer än när man verkligen är i behov av ett starkt och bra ljus i rummet, exempelvis vid städning. Genom att sätta dimmer på taklampan kan man använda den i fler situationer, även när man vill ha mer mysig belysning. Du kan då också använda den tillsammans med andra belysningspunkter i rummet utan att den tar all uppmärksamhet. Ett behagligt ljus kommer skapas i hela rummet. 

  • Sätt upp punktbelysning

Punktbelysning är ett bra komplement till andra lampor såsom taklampor. Har du exempelvis en vacker tavla du vill belysa är det perfekt att sätta upp spotlights eller vägglampor riktade mot föremålet du vill ge lite extra uppmärksamhet.

 

För att få upp myskänslan ännu mer är det bra att rikta punktbelysningen mot mjuka toner och textilier. Det upplevs mer harmoniskt och höjer myskänslan på bara några sekunder.

  • Placera en bordslampa bredvid eller bakom TV- eller datorskärmen

Under hösten kanske du kollar lite extra mycket på film och serier framför tvn. Har du plats vid din tv är det en bra idé att placera en mysig bordslampa bredvid eller bakom tv-skärmen. Du kommer i och med det få ett behagligare ljus i ögonen när du tittar på film. Detsamma gäller när du tittar på din datorskärm. Genom att placera ett lätt ljus intill skärmen avlastas dina ögon från det starka ljus tv- och datorskärmar ger.

  • Använd belysning vars färg är jordnära och naturlig

Under den kalla hösten behöver vi varma intryck. Genom att ha belysning i jordnära toner såsom brunt, beige och mässing skapar du en varm känsla i rummet som är lätt att trivas i. Det ger också mindre kontrast mellan ljuskällan och lampan och gör dessutom att lampan tar mindre plats i rummet och skapar en mysig stämning.

  • Så klart - glöm inte mysbelysning!

Under hösten är det vida känt att man vill höja upp mysfaktorn i hemmet. Under mörka höstkvällar och eftermiddagar kan det vara mysigt att tända stämningsbelysning. 

 

Stämningsbelysning kallas den typen av lampor som skapar en mysig belysning i ett rum. Ofta fungerar de också fint som inredningsdetalj. Denna typen av belysning kommer inte hjälpa dig hitta exempelvis en försvunnen synål i ryamattan men den är fin att se på och hjälper till att få mysfaktorn att flöda i rummet. 

 

Det finns mängder av stämningsbelysning att välja mellan. Det kan exempelvis vara mysiga:

 

 

I mysbelysningen bör du använda svaga LED-lampor. Ljuset ska vara varmt och inte för starkt. 

Fler ljuskällor ger fler möjligheter

Som vi nämnde i tips två längre upp i artikeln rekommenderar vi att du har minst fem belysningspunkter i ett mindre rum och minst sju i ett större rum. Ju fler ljuskällor du har desto fler möjligheter får du. Genom att addera fler mindre lampor kan du enkelt variera ljuset i dina rum så att det passar olika tillfällen. En ensam stark lampa innebär inte att det blir bättre ljus i ett rum, flera svaga ljuskällor kan vara minst lika bra. 

 

I ett mindre rum, exempelvis vardagsrum, skulle du kunna använda:

 

  • En taklampa med dimmer
  • Ett par bordslampor i fönstren
  • En snygg golvlampa vid soffan
  • En ljusslinga i bokhyllan
  • En bordslampa att ställa på ditt sideboard
  • Punktbelysning riktad mot mjuka toner och textilier 

Rätt belysning för hemmakontoret

Det nya arbetssättet här för att stanna. Vi pratar såklart om hemarbetet. Är du en av dem som planerar jobba hemifrån i höst bör du ha ett bra allmänljus där du tänkt jobba som stöttar dina ögon så du inte blir trött. 

 

I hemmakontoret bör du ha en taklampa som är dimbar som kompletteras med funktionsbelysning på skrivbordet, exempelvis i form av en skrivbordslampa. Genom en dimbar taklampa kan du göra rummet mysigt genom att dimra ned när du slutat jobba och kan då använda hemmakontoret till annat utanför arbetstid. 

 

Du kommer såklart ha ljus från datorn men det räcker inte, du behöver komplettera ljuset från datorn med minst ett par ljuskällor för att hålla ut under långa arbetsdagar hemma. 

 

Det är ett måste att ställa en mysig bordslampa bredvid eller bakom datorskärmen, inte minst för den mysiga höstkänslan under arbetstid utan också för att dina ögon ska avlastas från det starka ljuset från datorn. 

Ta tag i höstbelysningen hemma

Det är inte förrän du kommer in i ett rum med riktigt bra belysning du kommer märka vilken känsla som skapas i rummet. Det är lätt att bli hemmablind och tänka att det redan är mysigt men ofta kan det bli mycket mysigare än vad det redan är med rätt belysning som dessutom är placerad på rätt ställen. Hoppas du nu tar tag i att se över ditt hem med hjälp av tipsen vi tagit upp i denna artikeln och får en mysig höst!