Matplats

Ät med komfort

God mat kräver fantastiska möbler! Scrolla igenom vår senaste kollektion av matsalsmöbler och hitta de rätta ingredienserna för ditt hem.

Matplats

Matplats
Visa som Rutnät Listvy
per sida
Sätt fallande sortering

Artiklar 1-24 av 213

Sida
Visa som Rutnät Listvy
per sida
Sätt fallande sortering

Artiklar 1-24 av 213

Sida

Matplats är hemmets centrum där familjen samlas

Matplats är en samlingsplats där nära och kära samlas för att äta och umgås. En matplats kan befinna sig inom flera rum, men vanligtvis placeras samlingsplatsen i matsal, kök eller vardagsrum. I en matplats finns matsalsmöbler som inkluderar en matgrupp som består av köksbord, köksstolar eller barstolar

Det är här familj och vänner samlas kring ett rymligt matbord, sittandes på bekväma stolar och konverserar, umgås och tillbringar tid tillsammans. Köket brukar kallas för hemmets hjärta och när man tänker efter så är det fullt rimligt. Det är ju inte vitvarorna som är själva hjärtat utan snarare själva matplatsen där man samlas och rår om varandra.  

Med en måltid lagad med kärlek och härliga kryddor, kring ett vackert uppdukat bord slår man sig ner och spenderar tid med varandra runt matbordet. Det är vid matplatsen man samlas mer än en gång om dagen. Här intas ofta dagens första måltid, frukost. Vid köksbordet gör man sig redo för en ny dag och laddar upp batterierna.

 

Matplats inredning som passar ditt hem och inredningsstil

Med tanke på hur stor del av hemmet matplatsen är så är dess inredning oerhört viktigt, inte bara för komfortens skull utan även ur trivselsynpunkt. När det kommer till att inreda matplatsen så har din egen personliga stil och smak mycket med inredningen att göra så låt den få plats och välj och matcha flera olika stilar och olika material som passar din smak och som tillsammans ger dig en fin matsal.

Var din matplats befinner sig i hemmet är också en viktig del att ha i åtanke. Många har samlingsplatsen just i köket och många har den i ett helt annat rum som då ofta kallas matsal.

Många hus och lägenheter har numera öppen planlösning där köket är i anslutning till vardagsrummet och då har matplatsen många gånger placerats i anslutning till där köket slutar och vardagsrummet börjar. Det skapar en snygg och naturlig övergång där matplatsen blir en minst lika central del i hemmet som soffan och köket.

En stor favorit när det kommer till att inreda matplatsen är materialet metall, som självklart syns på både köksskåpens beslag och kylens front, därför är det också väldigt snyggt att fortsätta i samma spår och ta in skinande lyxig metall på olika modeller av möbler och dekoration i matplatsens inredning.

Ett matbord med snyggt designade ben i rostfri metall kan bli pricken över i:et, var inte rädd för att kombinera det med matchande köksstolar i sammet som ger en mjukare touch till metallens hårda karaktär, eller ett par moderna stolar som gör matgruppen till en trendig samlingspunkt.

Oavsett om det är för egentid, mys med familjen och släkten eller tid med goda vänner så spenderar vi väldigt mycket tid kring matbordet, av den anledningen är det otroligt viktigt att trivas, så inred och dekorera din matplats och använd din personlighet och din stil som inspiration.

Är du en person som älskar alla nyanser av grått, vill ha det ljust och fräscht i grunden och lägga fokus på accentfärger, eller har du en skandinavisk stil med naturnära inslag och mycket växter?

Oavsett din stil så finns det många olika medel att ta till när du ska skapa din nya matplats.

 

Bra belysning till matplatsen är A och O

Det är mycket fokus kring bord och stolar när det kommer till att inreda och möblera en matplats, men belysningen får inte glömmas bort. Bra belysning är A och O när det kommer till att skapa en trevlig och ombonad matplats där familjen ska spendera sin tid under flera utav dygnets alla timmar.

En vacker takpendel, hängande taklampa eller en lyxig kristallkrona med flera armar och ljuset riktat åt olika håll blir pricken över i:et. Detta är också väldigt behändigt att ha under årets mörkare månader och kan då kombineras med tända ljus i olika fina lyktor och ljusstakar.

 

Matsalsmöbler, dekorationer och textilier skapar hemtrevliga matplatser

Att skapa en matplats i hemmet är i teorin ganska enkel, det är få möbler som behövs, dom är dock stora och många gånger platskrävande så att ha koll på rummets mått är ett måste för att hitta ett bord som passar.

Detaljerna ligger oftast i fokus vid matplatsen, sedan ska man absolut inte glömma bort både bord och stolar, numera finns det ju otroligt snygga stolar i mängder av olika designer som helt på egen hand kan bli både en statement-detalj och även den mest iögonfallande detaljen i hemmet.

Annars ligger fokuset gärna på textilier och de små dekorationerna. Såsom den fina vasen med snittblommor som ställs på matbordet, den vackra taklampan som hänger ovanför och kanske lite gröna, fräscha växter runt om som ger ett naturskönt tillskott.

Oavsett om du bor stort eller litet så har matplatsen lika stor roll i hemmet och behöver kännas både hemtrevligt, lugnt och ombonat för att skapa en lugn känsla och en avslappnande atmosfär hemma.

Att ha ett lite mindre utrymme till matbord och stolar kanske kan kännas lite problematiskt eftersom köks- och matsalsmöbler ofta är väldigt platskrävande, men fokusera istället på ett runt bord. Ett litet, runt matbord tillsammans med nätta stolar som är betydligt enklare och mer platseffektiva än ett rektangulärt, stort köksbord och karmstolar som i många fall tar upp väldigt mycket plats.

Till en liten matsal kan också ett barbord samt snygga barstolar och moderna barpallar komma väl till hands eftersom dessa tar mer plats på höjden än bredden och ger ett större och luftigare intryck till rummet. Hur du inreder matsalen är upp till dig och din stil. Det ska vara roligt att inreda din matplats!

 

VANLIGA FRÅGOR

 

Har ni utdragbara bord?

+

Vi har vissa bord där man kan köpa iläggsskivor till så att bordet kan bli längre, exempelvis:

Cirrus matbord har en redan inbyggd iläggsskiva som man kan dra ut vid behov. Du kan se det här

Hur vet man vilken storlek man behöver när man köper bord?

+

Är ni många i familjen så kan det vara smart att köpa ett större bord så man kan äta tillsammans utan att trängas. Är man inte många i familjen men kanske vill ha middagsbjudningar kan man fundera på ett förlängningsbart bord. Har man ett litet kök och man är själv eller två personer i hushållet kanske det räcker med ett klaffbord? Man måste utgå från sina förutsättningar och hur stort rummet som man ska ha bordet i är. Det man måste tänka på är att bord och stolar ska få plats, men även att man bekvämt ska kunna dra ut stolen lite för att kunna sätta sig och faktiskt sitta bekvämt. Stolsryggen ska exempelvis inte nudda väggen vid något tillfälle eftersom det då kan bli skador på väggen.

Hur många personer kan sitta vid bordet?

+

Detta beror helt på bordets form och storlek, men även på hur breda stolarna är. Generellt brukar man säga:


Rektangulära/ovala matbord

 • 140/160 x 80/90 cm - Rekommenderat är 4 personer för att kunna sitta bekvämt, max 6 personer
 • 180/200 x 90/100 cm - Rekommenderat är 6 personer, max 8 personer
 • 220/230/240 x 90/100 cm - Rekommenderat är 8 personer, max 10 personer
 • 250/260 x 100 cm - Rekommenderat är 10 personer, max 12 personer
 • 300 x 100 cm - Rekommenderat är 12 personer, max 14 personer. 


Runda matbord

 • 100-115 cm i diameter - Rekommenderat är 4 personer för att kunna sitta bekvämt, max är 5 personer
 • 120 cm i diameter - Rekommenderat är 5 personer, max 6 personer
 • 130 cm i diameter - Rekommenderat är 5 personer, max 7 personer
 • 140 cm i diameter - Rekommenderat är 6 personer, max 8 personer
 • 150 cm i diameter - Rekommenderat är 7 personer, max 9 personer
 • 160 cm i diameter - Rekommenderat är 8 personer, max 10 personer
 • 180 cm i diameter - Rekommenderat är 10 personer, max 12 personer


Observera att designen på ett bordsunderrede kan påverka hur många som får plats vid ett runt bord. 

Det är som sagt även viktigt att ta hänsyn till hur breda stolarna är. Lite bredare stolar, och stolar som har någon form av armstöd, tar generellt sett upp mer plats vid bordet. 

 

Hur bred är en matstol?

+

En stols bredd beror självklart på stolens design. Vissa köksstolar är lite bredare än andra, men generellt sett brukar en genomsnittlig matstol vara omkring 40-50 cm bred.

Hur hög ska en köksstol vara?

+

Själva höjden på stolen spelar inte så stor roll, utan det är sitthöjden man ska tänka på. Sitthöjden är avgörande för om stolen kommer att passa under matbordet och då mäter man från golvet till toppen av stolens sits. De vanligaste sitthöjderna till köksstolar är 45 - 56 cm.

Hur högt ska ett matbord vara?

+

De vanligaste måtten på höjden av ett köksbord är 70 - 75 cm. Ett matbord som är 70 cm högt passar med stolar som har en sitthöjd på 45 - 50 cm, och ett bord som är 75 cm högt brukar passa med stolar där sitthöjden är 50-56 cm. Det är standardmåtten på bord och stolar. Köksbord som är högre än 75 cm behöver oftast stolar där sitthöjden är högre än 56 cm.

Kan man köpa matgrupp hos er?

+

Ja det kan man. Ibland har vi redan färdiga matgrupper där man får bord och stolar, men oftast är det så att man själv väljer bordet för sig, och stolarna för sig. Det vill säga de flesta av våra produkter inom kategorin matplats inte är färdigt sammansatta matgrupper av oss. På så sätt kan man själv välja vilket bord man vill ha och vilka stolar man vill ha till bordet.