fint sovrum

10 tips till att skapa ett fint sovrum

Är du i behov av inspiration till sovrummet? Att få ditt sovrum att kännas genomtänkt och väldesignat kan vara en riktig utmaning och du ska gärna lyckas kombinera mysigt med komfortabelt. Hursomhelst, i det här inlägget kommer du att få ett par tips och tricks som kan hjälpa dig att skapa ett fantastiskt sovrum som tar andan ur vem som helst. 

 

Hur du ska inreda sovrummet

Ditt sovrum är din privata oas, en plats för avslappning och återhämtning, så om du vill känna dig än mer bekväm bör du låta sovrummet uttrycka vem du är, vilken stil du har och som du trivs med. Frågan kvarstår dock: 

 

Sovrumsinredning – vart börjar man? 

Först av allt bör du ha i åtanke att varje liten inredningsdetalj, oavsett om det är en säng, en matta eller en lampa, kan påverka helheten av rummets utseende. Precis som i alla andra fall så ska du börja med att tänka ut vad du vill ha, hur målbilden av ditt sovrum ser ut. 

När du väl har bestämt dig för hur du vill att ditt sovrum ska se ut så kommer allt bli betydligt enklare. Att välja färger, möbler, sovrumsbelysning och övrig inredning till sovrummet   kommer att kännas mycket lättare nu när du redan har en tydlig bild av hur du vill att slutresultatet ska se ut. 

 

Det finns ingen rätt väg att börja med när det kommer till att inreda sovrum, det finns dock ett par faktorer som kan hjälpa dig upp på rätt spår såsom att välja tapeter till sovrum i en specifik färg som leder till en särskild stil på egen hand. Nedan kan du hitta lite idéer och inspiration till sovrum som hjälper dig längs vägen.

 

 

 

De bästa tipsen för att inreda sovrum

Med dessa hjälpsamma tips så kommer det att vara fullt möjligt att skapa ett snyggt sovrum utan svårigheter. När du väl förstått grunden av inredning, färgvalen och hur du ska placera allt så kommer allt gå som smort! 

 

1. Välj subtila färger till sovrum

Neutrala färger i ett sovrum är ett optimalt val för att uppnå högsta nivån av komfort och bekvämlighet. Fundera på att använda dig utav vitt, grått, eller beige i ditt sovrum. Det är neutrala grundfärger som är lätta att matcha med annat och är tidlöst. Vill du inte ha standardfärger utan något mer mjukt men färgglatt så kan du överväga mjuka pastellfärger såsom lavendel eller ljusblått. 

 

Tänk dock inte att färgerna i sovrummet måste vara platta, enkla och neutrala. Om du föredrar färgglada, mer iögonfallande färger så ska du givetvis inkludera dessa

 

2. Skapa en accent med hjälp av tapeter

Tapeter kan vara mer tilltalande för ögat än målade väggar, åtminstone när du skapar en fondvägg med hjälp av en tapet. Överväg dessa tips när du ska välja ut en perfekt tapet till sovrum.

 

  • Var inte rädd för att använda stormönstrad tapet som kan förvandla ditt rum från tråkigt till spännande och intressant.

 

  • När det kommer till storleken på mönstret så kan den både ge känslan av att rummet är större, mindre eller mysigare.

 

 

 

3. Hitta en perfekt lampa till sovrum

För att göra din belysning i sovrummet så funktionell som möjligt bör du använda dig utav flera ljuspunkter som kan släckas och tändas istället för att enbart ha en taklampa i sovrummet eller en bordslampa.

Du behöver inte en kristallkrona för att uppnå drömmen om ett vackert sovrum, tänk på de olika typerna av enkla sovrumslampor som du kan dra nytta av, såsom golvlampor, vägglampor, sänglampor eller ljusstakar. Välj ut det som funkar bra ihop och som bidrar till att skapa ett snyggt sovrum. 

 

4. En mjuk sovrumsmatta

En viktig del i att skapa ett hemtrevligt och bekvämt sovrum är mattan. En matta kan bidra med både färg och mönster, värme och textur. Den maximerar komforten och skyddar dina fötter från kalla golv på morgonen. Den fungerar också som ljuddämpande och isolerande. 

Din sovrumsmatta bör gå under dina möbler, framförallt din säng. Då sätter du ner fötterna i något mjukt och varmt varje gång du vaknar. En matta ramar också in sängen och ger en lyxigare look till sovrummet.

 

5. Investera i en snygg säng och snygga kuddar

Det går inte att komma ifrån att sängen är sovrummets mittpunkt. Därför bör du överväga vilken storlek du vill och behöver ha, vilken kvalité, design och form på sängen innan du köper den eftersom den bidrar med en alldeles särskild känsla till din sovrumsinredning.

Överväg att köpa dekorativa kuddar som enkelt kan flyttas om och bytas ut efter säsong, tycke och smak. Detta gäller även filtar och plädar som enkelt och snyggt kan läggas på sängen, hängas på fåtöljen och som smidigt kan hängas över axlarna när kvällarna är extra kyliga. 

 

 

6. Skapa en privat vrå

Förvandla ditt sovrum till ditt eget privata tillhåll där du kan slappna av och bara vara. Försök att skapa en särskild vrå i sovrummet för just detta tillfälle, då du bara vill kunna känna dig helt avslappnad. Om du har tillräckligt mycket utrymme i rummet rekommenderar vi detta om du är ute efter en helt unik känsla i rummet.

Du kan till exempel sätta en bänk vid fönstret eller en skön fåtölj med en fotpall där du kan sitta och läsa, detta kan vara ett perfekt val för dig som vill ha en plats för lite egen tid. 

 

7. Ta hänsyn till taket

Många inser inte hur viktigt taket i sovrummet är trots att det är en stor, ren yta som finns i varje rum. Vad sägs om att ta din sovrumsinspiration ett steg längre än till taklampan?

Om du vill ge ditt sovrum något litet extra och letar efter en mer elegant känsla så bör du överväga att måla taket med en kontrasterande färg eller använda dig utav lister för att skapa geometriska mönster eller något så enkelt och vackert som en takrosett som fångar ögat omedelbart. 

 

8. Dekorera ditt sovrum

Det finns inget mer tidlöst än en tavelvägg. Det är alltid ett snyggt sätt att visa upp din konst, dina foton eller dina posters och ger din vägg ett upplyft. Det har också blivit otroligt mycket lättare att skapa tavelväggar med hjälp av olika tips och tricks. 

Att hänga en extra stor tavla i mitten av en tom vägg ger ett intressant intryck i sovrummet och kan axla hela rollen som sovrumsinredning. Den kan också innehålla dina accentfärger som du sedan använder på mindre dekorationer och textilier. 

 

 

9. Designa din egen sovrumsförvaring

Som vi alla vet så behöver ett sovrum alltid mer förvaring än det kan hantera. Hursomhelst så kan du förvara dina filtar vid fotändan av sängen så att de är nära till hands. 

Glöm inte heller klädförvaringen. Behöver du ytterligare plats att hänga kläder på eller lådor att förvara kläder i? Finns det förvaring till dina skor i din garderob? Oavsett om svaret är ja eller nej, så kan du alltid skapa en illusion av en garderob, eller helt enkelt dölja din förvaring med ett snyggt draperi och skapa en illusion av en extra garderob i sovrummet samtidigt som innehåller döljs av det fina tyget på draperiet. 

 

10. Bli kreativ med udda formade sovrum

Att designa ett sovrum med en udda form kan bli en utmaning men det kan också bli helt enligt dina önskemål och bli extra snyggt just tack vare sin form. En ojämn vinkel till exempel ger en möjlighet för dig att uttrycka din kreativitet. 

Försök att mjuka upp det hårda intrycket av raka linjer genom att använda dig utav konst och väggdekorationer i mjuka former. Visualisera eller leta efter sovrumsinspiration med udda former för att få inspiration till hur du ska göra med ditt. 

 

 

Hur man inreder ett litet sovrum

Att vara låst till ett mindre utrymme ger plats för mer kreativitet. Med det sagt så spelar det ingen roll hur litet ditt sovrum är, det kan ändå inredas för att spegla din stil och din smak. Här kommer några suveräna tips och exempel som ger dig all sovrumsinspiration du behöver:

 

Gör dig av med din sänggavel

Tumregeln är att ett litet sovrum kräver mindre möbler, speciellt eftersom utrymmet är begränsat. Försök att byta ut din sänggavel med ett vackert foto eller en dekorativ målning på väggen. 

 

Våningssängar

Dom syns vanligtvis i barnens sovrum där dom fungerar perfekt som platssparande i ett litet rum. Det är en ganska smart idé som dina barn säkerligen kommer att uppskatta.

 

Måla med ljusa färger

Att måla ditt sovrum i ljusa, mjuka färger är ett effektivt sätt att få rummet att kännas större och lugnare. Det sänker även stressnivån och hjälper dig att uppnå den avslappning du behöver.

 

Sätt färg med hjälp av accessoarer

Om du gillar mörka, starka färger så kan du med fördel inreda med dekorationer och textilier i dessa färger. Undvik dock att måla dina väggar mörka eftersom det ger ett intryck av att rummet är mindre och trängre än det faktiskt är. 

 

 

Sikta på en ljus sovrumsmatta

Neutrala, ljusa färger skapar en känsla av ett större utrymme, därför bör du hålla dig borta från de mörkare färgerna när det kommer till valet av matta.

 

Överväg dold förvaring

Du kommer alltid att kunna hitta mer förvaringsmöjligheter i ett mindre sovrum om du siktar på hyllförvaring där du både kan förvara dina saker och även visa upp din konst. Överväg också och en säng med förvaring, det är ett otroligt praktiskt alternativ till ett litet sovrum som behöver alla förvaringsmöjligheter som går att hitta. 

 

Sätt upp speglar

Ett enkelt och snyggt sätt att få ett rum att kännas större och ljusare är att inreda med speglar som reflekterar både ljus och ger en illusion av ett större utrymme. 

 

Släpp in ljuset

Genom släppa in ljuset genom stora fönster kommer ditt rum att kännas både större och ljusare, så täck inte fönstret med tjocka, tunga gardiner utan välj istället tunna, skira gardiner i ljusa färger för att ge ett så bra ljusinsläpp som möjligt och ger ett luftigt och elegant intryck till din sovrumsinredning.

 

 

Sammanfattning

Efter att ha läst igenom dessa tips till hur man ska inreda sovrum så bör valen du står inför kännas lite lättare att ta sig an. Du kan enkelt sätta samman och kombinera färger och designer nu när du har grundförståelsen för hur man skapar snygga sovrum. Besök SE Möblers butiker och hitta allt du behöver när det kommer till sovrumsinredning.