sovrums inspiration

Skapa ett mysigt sovrum - Hur du ska tänka kring inredning och sängval

Sovrummet är hemmets hjärta. Det är dit du tar dig för att slappna av och återhämta dig efter dagens olika utmaningar. Ett sovrum är ett av de viktigaste rummen i ett hem. Dels för att du spenderar mycket tid där men också för att det är ett av de få privata rummen i en bostad som gäster i regel inte går in till. 

Många upplever det svårt att inreda sovrum just eftersom det är ett så viktigt rum. Ofta vill man ha en mysig och hemtrevlig inredning. Men hur får man egentligen till en mysig atmosfär i sitt sovrum och hur ska man tänka kring sängval? Just det och mycket mer går vi igenom i denna artikeln. 

 

Sovrummet - En plats till för avkoppling

Även om ett sovrum först och främst bör ses som en plats för avkoppling så har detta rum med tiden kommit att bli mycket mer än så. Vissa använder sitt sovrum både som arbetsrum, TV-rum och träningsrum. Oftast på grund av platsbrist men också på grund av att man inte riktigt har lyckats med inredningen. 

 

Sovrummet bör alltid vara ett rum för vila där du får chans att återhämta dig men när ett sovrum inreds med mycket andra prylar såsom TV eller träningsredskap är det lätt att det tappar den känslan. För att ditt sovrum ska behålla den mysiga och avslappnande känslan tänkte vi ge dig våra främsta tips kring hur du ska inreda ditt sovrum på bästa sätt för maximal avkoppling. 

 

Inreda sovrum - vi ger dig våra bästa tips!

Nedan ger vi dig våra tio bästa tips för hur du inreder sovrummet på allra bästa sätt. 

 • Låt ditt sovrum vara fritt från teknik 

Det kan visserligen kännas lockande att sätta upp en TV på väggen mittemot sängen för att kunna titta på film i sängen eller streama serier sent in på natten. Vårt tips är dock att försöka undvika detta. Att titta på film och serier innan du ska sova har dålig påverkan på din sömn och avkoppling. Faktum är att du till och med bör undvika att ens titta på din mobiltelefon innan du ska gå och lägga dig eftersom även detta påverkar din sömn negativt. 

 • Välj mjuka inredningsdetaljer och mycket textilier 

Mjuk inredning och härliga textilier är grunden till att lyckas med ett mysigt sovrum. Välj en mysig matta att låta fötterna landa på efter en lång dag och sängtextilier av bra kvalité att bädda ner dig i när du behöver det som mest.

 • Välj harmoniska färger och håll dig till ett tema

När du inreder ditt sovrum är ett hett tips att välja ett tema och sedan låta det vara en röd tråd genom all din inredning. Självklart ska du välja ett tema och en färgpalett som du uppskattar men om vi ska ge dig vår syn på saken rekommenderar vi att du håller dig till naturliga och lugna färger. Detta eftersom naturliga färger har en tendens att inbringa ett lugn hos oss människor. 

 • Använd dig av ljus för att få till stämningen 

Se till att använda dig av olika ljuskällor i sovrummet. Belysningen i ett rum är faktiskt avgörande för hur resten av inredningen upplevs. Välj gärna flera mindre ljuskällor såsom en bordslampa i fönsterkarmen och vägglampor i olika modeller. Självklart bör du också välja en passande taklampa. Denna får gärna vara dimbar så att du själv kan välja vilket typ av ljus du vill ha för stunden. 

 • Inred bara med det allra nödvändigaste och ha storleken i åtanke

Det finns mycket fina inredningsdetaljer och saker att inreda sitt sovrum med. Trots det är ett bra tips att alltid ha storleken på ditt sovrum i åtanke. För mycket prylar i ett mindre sovrum kan lätt bli plottrigt.

 

Har du ett mindre sovrum är det ofta bättre att satsa på större men färre inredningsdetaljer. Exempelvis en större vas iställer för flera mindre. Ett annat tips är att inreda på höjden. Det finns en mängd härliga byråer och hyllor du kan använda dels för inredning men också för smart förvaring. 

 • Välj mysiga sängkläder 

Ett hett tips för att få till den där extra myskänslan i ett sovrum är att satsa på sängkläderna. Välj kvalitativa kuddar, täcken och våga satsa på olika typer av textilier för att få till den där ultimata myskänslan. 

 • Glöm inte växtligheten 

Precis som i alla andra rum i ett hem är växtligheten och inslagen av natur viktig. Placera ut gröna växter och vackra snittblommor i ditt sovrum. Det kommer garanterat göra dig både lugnare, gladare och mer harmonisk. Är levande växter inget för dig? Välj då konstblommor istället. Det går minst lika bra och dessutom slipper du vattna och underhålla dem. 

 • Försök hålla sovrummet rent 

Något som kan få oss att bli stressade och utmattade är när det är rörigt runt omkring oss. Att slappna av i ett rörigt rum kan faktiskt upplevas som en omöjlig uppgift. Inte minst i ett sovrum där avkoppling ska vara av högsta prioritet. Försök därför hålla ditt sovrum någorlunda städat och undvik att ha för mycket prylar framme samtidigt, speciellt när du ska sova.  

 • Låt din personlighet synas 

Självklart ska ditt hem och ditt sovrum få lysa av din personlighet. Våga välja din egen stil på inredningen och skapa ett sovrum som speglar dig själv.

 • Placera sängen i blickfånget 

Självklart ska din säng få allra mest uppmärksamhet. Det är ändå den som ögonen dras till vid första anblick och den möbel som tar störst plats i rummet. Välj därför att göra din säng till en inbjudande plats med hjälp av mysiga textilier men också härliga kuddar, överkast och plädar. 

 

Hur ska jag tänka kring sängval? 

Val av säng är viktigt. Det är trots allt till sängen du tar dig efter en lång dag för att vila upp dig och ladda dina batterier.

Att välja säng brukar dock kännas svårt för en del. Det finns väldigt många sängar att välja mellan idag. När du väljer säng finns ett par faktorer att tänka lite extra på för att du ska hitta den säng som passar dig allra bäst i smaken. 

 

Våra 4 bästa tips när du ska välja säng

Nedan ger vi dig våra fyra bästa tips kring vad som är bra att tänka på när du väljer säng till sovrummet.

 • Stöd 

Viktigast när det kommer till säng är att välja en modell som ger dig ett bra stöd. Med rätt stöd för dig kommer din säng hjälpa din kropp att få den avlastning den behöver. Den kommer se till att din rygg och dina leder ligger i ett så rakt och naturligt läge som möjligt för bästa komfort. 

 

Vilket stöd och fasthet din säng ska ha kan vara svårt att veta men ett bra tips är att fundera på din sovposition. 

 

Sover du på rygg? Då behöver du främst avlasta dina skuldror och din svank. Därmed bör du välja en säng som är fastare och kan avlasta dessa partier. 

 

Sover du för det mesta på sidan? Då bör du hellre välja en mjukare säng som får dina axlar och din höft att sjunka ned något i sängen. 

 • Känsla 

Självklart är även din känsla viktig. Även om en viss typ av säng borde passa dig bäst så är det inte säkert att så är fallet. Känslan är individuell och skiljer sig från person till person. Gå efter din magkänsla. Vad tycker du känns mest behagligt och vilka kvaliteter är viktiga för just dig? 

 • Typ av säng

Det finns en mängd olika typer av val att göra när det kommer till sängar. Det finns idag bland annat sängar med inbyggd förvaring, sängar med gavel och sängar utan gavel. Du kan också välja att köpa en sängram och sedan en bäddmadrass till. 

 

Ett populärt val idag är den så kallade kontinentalsängen. Denna har en mängd fördelar, däribland att den är uppbyggd av flera resårmadrasser för att ge dig extra stöd. En del kontinentalsängar kommer också med inbyggd förvaring vilket ofta är uppskattat. Det finns en mängd olika färger, material och designer att välja mellan när det kommer till kontinentalsängar och vad du ska välja är självklart helt upp till dig och din preferens. 

 • Design 

När det kommer till att välja design på din säng bör du se till helheten i rummet men också försöka göra ett framtidssäkert val. En säng håller i många år om du tar hand om den väl. Därför är det fördelaktigt att välja en säng i en design du tror kommer passa dig såväl idag som om ett par år.

 

Glöm inte att inreda sängen

Ett extra tips när det kommer till sovrum, sängar och inredning är att inte glömma att ge själva sängen lite kärlek. Sängen är trots allt den viktigaste möbeln i ett sovrum som också tar mest plats. Av denna anledningen är en stor rekommendation att lägga mycket krut på att göra din säng till en mysig och inbjudande plats. 

 

På din säng borde ett stort fokus ligga på textilier. Välj olika typer av textilier såsom kuddar, plädar, överkast och vackra detaljer som verkligen får sängen att kännas inbjudande. Våga också jobba med kontrastfärger och detaljer för att få till en personlig touch.

 

Men, man kan faktiskt få för mycket av det goda. Ett lagom antal kuddar och plädar är alltid bäst. Det ska inte ta dig tio minuter att krypa ned i sängen bara för att det ligger massvis med kuddar i vägen. Håll dig till det som känns rimligt.

 

Stort lycka till med inredningen av ditt sovrum! Vi på SE Möbler har allt du behöver till just detta. Tveka inte på att höra av dig ifall du behöver rådgivning eller vägledning i dina inredningsval.