Bild på Nelson taklampa i storlek L och färg champagne

 

Det här med lampor kan ibland vara lite svårare än man tror. Det finns många olika typer av lampor, som alla har olika typer av belysning. Ibland köper man en lampa för att man tycker att den är snygg, men den visar det sig att den inte alls passar in i hemmet. 

Därför har vi sammanställt lite tips för dig som kan vara bra att tänka på innan du köper en lampa.

 

1. När du ska välja en lampa, fundera lite på vad är syftet med lampan? 
Okej, självklart ska den ju ge ljus när det är mörkt så att du ser vad du gör, men fundera lite på om det finns andra syften också. 

Ska lampan exempelvis användas som allmänbelysning, det vill säga att det ska vara en taklampa som hänger uppe i taket. Vilket rum ska den i så fall användas i, och vilken typ av ljus vill du ha i det rummet. För det finns olika sorters ljus. 

Ska taklampan användas i ditt vardagsrum så kanske man inte vill att ljuset ska vara för vitt och för starkt. Ett för starkt, vitt ljus kan kännas väldigt ovanligt och starkt för ett vardagsrum där man ska kunna sitta och titta på TV eller umgås med vänner och familj.  Då kanske man vill ha ett lite gulare ljus som ger en bekvämare ljussättning. Och så kan man komplettera med exempelvis golvlampor och bordslampor, om man vill ha mer ljus. 

Ska den däremot användas i ett kontor, så kanske man vill ha ett vitare ljus som är lite starkare istället för det gulaktiga, för då kanske det är mer bekvämt för ögonen när man sitter och läser, skriver eller arbetar på en dator. Det gäller alltså att välja en lampa med rätt ljus.

Vill man däremot ha lite stämningsbelysning och kunna dimma ljuset så måste man också tänka på att man bör kunna byta ut glödlamporna eller LED-lamporna till dimbara lampor. Det är inte alla belysningsarmaturer som klarar av detta. Därför är det viktigt att välja rätt taklampa.

Och om man redan har en dimmer hemma, kolla upp vilken typ av dimmer det är.

  • Till 230V dimbara LED-lampor använder man en elektronisk dimmer.
  • Till 230V glödlampor och 230V halogenlampor använder man en glödljusdimmer.
  • Till 230V glödlampor och 12V halogen/LED använder man en kombinerad glödljus/elektronisk dimmer.

 

2. Tänk på det praktiska, likväl som stilen och designen 
Självklart köper man en taklampa, bordslampa eller golvlampa som man tycker är snygg, men man måste ändå ställa sig frågan om den passar in i ens hem och in med resten av inredningen.

Låt säga att du vill ha en taklampa som du ska hänga upp i hallen. Du ser en jättefin lampa som du köper. Men när du kommer hem inser du att du har 2,40 meter i takhöjd och att lampan är alldeles för stor i hallen, så pass att du måste gå runt den för att inte slå i huvudet i den. Det är inte så praktiskt, och med största säkerhet kommer detta att börja irritera dig.

Däremot kanske den storleksmässigt hänger bra ovanför matbordet, där det är okej att ha lampor som hänger lägre för att det stör inte på samma sätt. Men å andra sidan kanske den rent estetiskt inte passar där, för det ser inte snyggt ut tillsammans med den övriga inredningen och stilen.

Så försök att alltid visualisera lampan hemma hos dig innan du köper den. Var skulle du kunna ha den? Passar den i i det rummet?

På samma sätt går det åt andra hållet. Om man har väldigt högt i tak, kan det se fel ut om man har en liten och kort lampa uppe i taket. Om man till exempel har ett hus med två våningar, men där vardagsrummet inte har en ovanvåning, utan det är högre i tak där, då ser en liten och smal lampa kanske inte så fint ut där. Då bör man eventuellt överväga om man kanske skulle kunna ha en större kristallkrona eller exempelvis Dubai taklampa


Butiker har oftast en högre takhöjd än hus och lägenheter, så även om lampan ser bra ut i butiken, och du tycker att den verkligen kan passa in hemma hos dig med resterande av dina möbler, tänk på att mäta och se hur stor lampa du egentligen kan ha i ett specifikt rum. Du kan även fråga personalen i butiken om man kan göra lampan kortare eller längre. 

 

3. Glöm inte titta på energiklassen 
När du köper en lampa, bör du överväga hur mycket energi den använder och dess energiklass för att minska dina elkostnader och bidra till en mer hållbar miljö.

Energiklassen för lampor sträcker sig vanligtvis från A++ (högsta energiklass) till E (lägsta energiklass). En lampa med högre energiklass använder mindre energi och ger lägre elkostnader.

Du bör också överväga lampans energieffektivitet. LED lampor är en av de mest energisnåla lamporna som finns och de har också en längre livslängd än traditionella glödlampor.
Många gånger brukar LED lampor vara dyrare att köpa, men samtidigt har de en längre livslängd och använder mindre energi, vilket kan spara pengar på lång sikt.

Att välja en lampa med hög energiklass och energieffektivitet kan hjälpa dig att minska din elförbrukning och dina elkostnader, samtidigt som du bidrar till en mer hållbar miljö.

 

4. Glöm inte bort underhållet 
Det kanske inte är så ofta man tänker på det, men en lampa måste också underhållas. Vill man inte ha massor av damm och spindelnät på den så måste man städa den. Fundera på hur mycket tid och energi du vill och kan lägga på det.

En kristallkrona som har många små kristaller som kanske behövs putsas då och då för att inte tappa sin glans, kan vara svårare att underhålla än en taklampa som man lätt kan damma av med sin dammvippa på bara några sekunder.

Hoppas att du har fått lite mer kött på benen med hjälp av den här artikeln. Är du intresserad av en ny lampa kan du spana in alla våra lampor här (LED-ljuskällor medföljer i varje lampa!). Du hittar ett väldigt brett sortiment med snygga lampor hos oss.

Oavsett om du är intresserad av en modern taklampa, liten eller stor taklampa, kristallkrona, golvlampa eller bordslampa är det viktigt att du väljer rätt belysning som skapar stämning som du vill ha! Köp dina lampor online eller i butik.

Behöver du hjälp när du ska välja en taklampa och köpa belysning online kan du alltid ringa oss på 0142-21625 eller skicka ett mail till info@semobler.se