Compact Living - Så ska du tänka när du inreder en mindre bostad!

Compact living - Så ska du tänka när du inreder en mindre bostad

I takt med den ökade urbaniseringen har bostadspriserna stegrat vilket också lett till att människor investerar i mindre lägenheter. Studentlägenheter och kollektiva boenden nyttjas också i större utsträckning. Detta faktum har gjort att begreppet “compact living” blivit allt mer förekommande senaste tiden. 

I denna artikel tänkte vi prata lite mer om compact living men framförallt om hur du ska tänka när det kommer till inredning och compact living. Hur ska du inreda en mindre bostad och vad är bra att tänka på? Detta och mycket mer går vi igenom nedan! 

Vad är Compact Living? 

Uttrycket compact living innebär att inreda, leva och bo på en liten yta. Kvadratsmart brukar man också säga. När man inreder en så kallad compact living bostad brukar man försöka satsa på smarta lösningar. Det kan exempelvis vara att vissa möbler är så kallade multifunktionella. På det sättet kan man maximera bostadsytan så mycket som möjligt. 

8 tips på hur du inreder compact living

Att inreda ett mindre hem kan kännas svårt. Det finns ju trots allt inte så mycket yta att jobba med och samtidigt måste man få plats med de mest vitala sakerna. 

 

Det finns ett par saker som är bra att tänka på när man ska inreda en mindre bostad. Nedan går vi igenom våra 8 främsta tips!

  • Förvara smart 

Stort fokus i en mindre bostad bör ligga på förvaring. För mycket prylar som ligger framme gör snabbt att ett rum ser stökigt ut. Därför är förvaring A och O när det kommer till compact living.

 

Förvaring kan du faktiskt hitta i många möbler idag. Det finns exempelvis sängar med dold förvaring under madrassen men också smarta, stilrena garderober. Du kan också hitta bokhyllor med smart förvaring. 

 

Ett bra tips är att satsa mycket på dessa smarta möbler fyllda med plats för förvaring.

  • Använd bokhyllor, byråer och hyllor för inredning på höjden 

Golvytan i en mindre lägenhet är ofta begränsad men däremot finns det ofta utrymme på höjden - nyttja det.

 

Idag finns det en mängd snygga, praktiska och smarta hyllor, byråer och bokhyllor som passar perfekt för att inreda på höjden i ett mindre hem. 

 

Hyllor och bokhyllor kan användas till mycket. Dels för att inredning där du kan ställa bilder, böcker, dekorationer, ljus, tavlor och mycket annat för att ge lägenheten liv. Samtidigt kan de användas till förvaring. 

 

Sätt gärna upp hyllor på överblivna platser i bostaden. Det kan exempelvis vara ovanför en dörr eller säng.

  • Välj multifunktionella möbler 

När det kommer till att välja möbler till en liten lägenhet eller bostad bör du välja möbler med flera funktioner, så kallade multifunktionella möbler. En multifunktionell möbel är exempelvis bäddsoffan. Denna kan fungerar att använda både som säng och soffa. Föredrar du en skild säng och soffa är bäddsoffan ändå fördelaktig att ha om gäster kommer och sover över. 

 

Det finns idag mängder av olika modeller på bäddsoffor. På de flesta modeller kan man inte ens se att det är en bäddsoffa så du behöver inte heller tumma på design. 

 

En annan smart multifunktionell möbel är sängen med inbyggd förvaring. Det finns sängar som är byggda på hyllor men också sängar med inbyggd förvaring under sängen som inte syns från utsidan. 

 

Kanske även matbordet kan fungera som ett skrivbord? 

  • Försök maximera ytan

I en liten lägenhet är ytan ofta begränsad. Därför är ett bra tips att försöka hålla inredningen så minimalistisk som möjligt. Undvik stora möbler och låt så mycket av ytan som möjligt vara fri. På det sättet känns lägenheten luftig och du har möjlighet att röra dig fritt.

  • Välj rätt belysning

I en mindre bostad är belysning enormt viktigt. Belysning kan nämligen både få ett rum att se större ut men också mindre om fel ljus används. I en mindre compact living bostad bör du satsa på flera olika ljuskällor. Placera flera lampor i samma rum och satsa på punkt- och mysbelysning. 

  • Välj ljusa färger

I en mindre lägenhet är ljusa färger ett måste. Att välja en ljus ton på väggar, golv och inredning är ett bra knep för att få ett rum att se större ut. Det kommer dessutom kännas luftigare. 

 

När du väl har en ljus palett att arbeta utifrån kan du sedan experimentera med accentfärger. Exempelvis kanske du väljer en mörkare färg på soffkuddarna eller en pläd i ett roligt mönster för att få lite liv i hemmet. 

  • Lägg stort fokus på fönster, ljus och reflektion 

Ett knep för att få din mindre bostad att kännas större och mer luftig är att fejka större fönster än vad du har. Detta gör du genom att välja gardiner som du placerar så nära taket som möjligt och så långt ut åt sidorna av fönstret som möjligt. Detta är vad man kallar “hotell-knepet”. På hotellrum ser man ofta att gardinerna är hängda långt upp i taket och anledningen till det är alltså helt enkelt att rummet och fönstret ska se större ut. 

 

Ett annat tips för att få en mer ljus och luftig känsla i ett mindre hem är att använda mycket speglar. En spegel behöver inte bara användas för att kolla så att sminket sitter bra eller så att byxorna passar utan också för att skapa ett rymligare intryck. Använd speglar som en självklar del i din inredning och skapa samtidigt mer rymd i rummet. 

  • Håll det rent och städat

För mycket saker på en liten plats ger intrycket att det känns stökigt och trångt. Försök därför att plocka undan efter dig och minska mängden prylar som ligger framme.

 

Ha inte allt för mycket inredningsdetaljer. Plockar du bort några av dessa kommer du säkerligen känna stor skillnad direkt.

 

Faktum är att ett stökigt hem faktiskt kan få dig att må psykiskt dåligt. Det är därför alltid bra att försöka sträva mot att ditt hem är någorlunda städat. 

Extra tips - så får du ditt hem att kännas levande 

Ovan har vi nämnt en del tips på hur du inreder din compact living bostad. Som en bonus har vi ytterligare ett tips som kommer få ditt hem att kännas mer levande.

 

Satsa på växtligheten! 

 

Även i en mindre bostad är växter viktiga. Växter får ett hem att kännas levande men också mer fräscht. Har du så kallade gröna fingrar kan du självklart satsa på riktiga växter men annars går det minst lika bra med konstblommor och konstväxter. 

 

Lycka till med inredningen i din compact living bostad och skulle du behöva vår hjälp, tveka inte på att höra av dig!