Så inreder du ditt vardagsrum som ett proffs - Fokus på soffor och soffbord!

Så inreder du ditt vardagsrum som ett proffs

 

Att inreda vardagsrummet kan kännas som något av en utmaning. Det är ju trots allt det rum vi spenderar mest tid i och därför är det viktigt att skapa ett utrymme där du verkligen vill vara, både själv men också tillsammans med familj och gäster.

I denna artikeln tänkte vi ge dig våra bästa tips för hur du inreder ditt vardagsrum på bästa sätt. Vi tänkte dessutom lägga lite extra fokus på soffor och soffbord eftersom detta är två områden som kan kännas lite extra tuffa att få till rent inredningsmässigt.  

 

8 tips för hur du inreder ditt vardagsrum 

Vardagsrummet är ofta det rum vi spenderar mest tid i. Det är hit du går för att mysa och titta på en film efter en lång arbetsdag men också hit du bjuder gäster för umgänge. Av denna anledning är en stor rekommendation från vår sida att du lägger lite extra krut på just detta rum. 

 

Hur du ska inreda ditt vardagsrum är självklart helt upp till dig. Inredning och stil är väldigt individuellt och det bör givetvis spegla din personliga preferens. Med detta sagt finns det ändå en hel del tips som kan vara bra att känna till när det kommer till inredning i vardagsrum. Nedan går vi igenom våra absolut främsta tips. 

  • Låt soffan stå i centrum 

Oavsett om du har ett stort vardagsrum eller lite mindre är soffan i regel alltid rummets centrum. Det är dit blicken dras och också den möbel som tar störst plats. Av denna anledning bör du noggrant överväga vilken soffa du väljer. 

 

När det kommer till att välja soffa är ofta en neutral färg att föredra. För mycket mönster blir ofta tröttsamt i längden och då en soffa generellt är en dyrare investering är det oftast bättre att välja en färgton som funkar i flera år. 

  • Våga mixa material och texturer 

Det är lätt hänt att ett rum känns opersonligt om det stylas i samma stil och med samma typer av material. För att undvika detta är ett bra tips att mixa både material och texturer. Kanske har du en soffa i tyg och en fåtölj i mocka? Du kan också mixa material genom att använda olika typer av kuddar och plädar. 

 

Försök få in lite olika stilar i ett och samma rum för att undvika att det blir allt för mycket av en showroom-känsla i rummet. Ett hem ska kännas levande samtidigt som det ska representera din egen stil. 

  • Lek med färger och mönster

Något som verkligen kan liva upp ett rum är färg. I vårt första tips pratade vi om vikten att välja en soffa som fungerar i många år och att denna gärna får komma i en neutral färg. För att liva upp denna annars relativt tråkiga soffa kan du istället addera punkter av färg exempelvis genom soffkuddar eller plädar. Du skulle kunna välja en soffkudde med ett mönstrat kuddfodral eller en stickad pläd i en härlig färg. 

  • Skapa en tavelvägg och våga arbeta med konst 

En bra idé för att skapa ett personligt och trivsamt vardagsrum är att arbeta med väggdekorationer. Kalla, tomma väggar kan vara en anledning till att ett rum känns omysigt och opersonligt. Ett hett tips är att sätta upp diverse tavlor och dekorationer på väggarna.

 

Något trendigt just nu är bland annat den personliga tavelväggen, alltså en vägg fylld av bilder och dekorationer som du själv väljer ut.

  • Satsa på flera ljuskällor 

Att bara ha en taklampa i ett rum bidrar sällan till någon vidare myskänsla. Vårt tips är istället att inreda med flera olika typer av ljuskällor för att skapa en härlig känsla i rummet. 

 

Ljus och belysning kommer idag i en mängd olika utföranden. Du har exempelvis den klassiska taklampan, bordslampan eller fönsterlampan. Glöm inte heller att du kan belysa ett rum med hjälp av mysiga värmeljus. 

 

När du väljer belysning till ditt vardagsrum bör du satsa på varma ljuspunkter. Dessa kan du exempelvis ställa eller fästa i hörn, på bord eller i bokhyllan. Det viktigaste är egentligen att du har flera olika typer av belysningar. Dessa kan du sedan själv placera ut tills du får det resultat du eftersträvar. 

  • Glöm inte växterna 

Något annat som är viktigt i ett hem och inte minst i ett vardagsrum är att fylla det med liv. Grönska, växter och blommor är alla fina inredningsdetaljer som dessutom gör oss gladare. Detta visar bland annat en undersökning som gjordes av AIPH, en internationell sammanslutning av växtproducenter. Under pandemin plockade de fram forskning på att växter i hemmet gör oss gott.  

 

Våga blanda olika typer av växter såsom kvistar, bladväxter och färska blommor för den där personliga känslan. Viktigt att komma ihåg är dock att en del växter trivs bättre inomhus än andra. Vissa växter kräver också mer solljus vilket kan vara bra att tänka på när du placerar ut dem. Vill du ha väldigt lättskötta växter är ett bra tips att välja konstblommor, alltså blommor och växter gjorda i plast men som ser verkliga ut. 

  • Lägg till fler sittplatser

Något många ofta glömmer eller inte tänker på är att man kan ha flera olika sittplatser i ett vardagsrum. Det klassiska är självklart soffan. Denna kan med fördel matchas med en eller flera fåtöljer och fotpallar. Detta ger till och med soffan och vardagsrummet i stort ett mer inbjudande intryck. Dessutom skapas mer sittplatser för gäster som kommer på besök. 

 

När det kommer till kompletterande sittplatser till soffan bör du inte vara rädd för att välja sådana med en annan stil än vad soffan har. Faktum är att det till och med är snyggt om sittpuffen eller fåtöljen har en kontrasterande stil till soffan. Det ger mer liv till rummet.

  • Glöm inte matta och soffbord 

En vital och viktig detalj när det kommer till vardagsrum och inredning är val av soffbord och matta. Dessa bör gå hand i hand med ditt val av soffa. Att välja rätt i djungeln av mattor och soffbord kan dock vara lite svårt. Därför har vi valt att gå lite djupare in på detta här nedanför. 

Placera din vardagsrumssoffa och matta rätt 

Soffan är den centrala punkten i ett vardagsrum. Det är här familj och gäster samlas och det är också här vi spenderar mest tid. 

 

När det kommer till mattan i vardagsrummet har denna flera funktioner. Förr i tiden pratade man mycket om mattans funktion och om att den dels skulle hålla värmen i ett rum men också skona golvet från slitage. Dessa fördelar lever givetvis fortfarande kvar även om den idag ses mer som en mysig inredningsdetalj. 

 

Det mest klassiska att placera mattan under soffan. Det ger både en mysig känsla och ramar in soffan fint. 

 

Det största misstaget är att man väljer en för liten matta. Detta ger nämligen ofta intrycket att rummet känns mindre eller att det inredningsmässigt ser snålt ut. 

 

När du ska placera ut matta och soffa finns egentligen två val. Du kan antingen placera både soffa och matta centralt i rummet eller välja att placera det intill en vägg. 

 

Är din soffa placerad mitt i vardagsrummet bör mattan under soffan vara minst 20 centimeter bredare än soffans längd åt alla håll. Har du fåtöljer, fotpallar eller avlastningsbord bör även dessa få en plats på mattan utan att det blir trångt. 

 

Väljer du istället att placera soffan mot en vägg bör enbart frambenen på soffan vara placerade på mattan. Utöver detta bör du ha tillräckligt stor matta för att soffbord och eventuella fåtöljer även får plats naturligt. 

Välj rätt soffbord till din soffa 

När du väl har koll på hur du ska placera din soffa och matta är det dags att fundera över vilket soffbord du ska välja. 

 

Ett soffbord ska gärna vara snyggt och praktiskt på samma gång. Det ska vara tillräckligt stort för att familj och gäster ska kunna samlas runt det men inte heller vara för stort så det tar över rummet. Nedan går vi igenom våra tre främsta tips för hur du väljer rätt soffbord till din soffa. 

Tips och tricks när du väljer soffbord 

Det finns tre tumregler inredare brukar utgå ifrån när de väljer soffbord till en soffa. Reglerna finns till för att du ska bli så nöjd som möjligt och för att du ska göra ett val som är hållbart en lång tid framöver. Dessa tumregler handlar om form, höjd och material. Nedan berättar vi lite närmare om varje.

  • Form 

Det finns en mängd olika former på soffbord. Runda, rektangulära, fyrkantiga och oregelbundna. Det finns också de som väljer så kallade satsbord, alltså flera bord i olika höjder för att på så sätt bilda ett soffbord. Det finns också stora bord och lite mindre bord. 

 

Den runda formen är idag ett mycket populärt val av flera anledningar. Har du en rak eller stram divansoffa kan det runda bordet mjuka upp helheten i rummet. Har du barn är det också bra med just rundade kanter då det minimerar risken att barnen råkar gå in i en vass kant. 

 

Ett runt bord passar dock inte alltid. Har du exempelvis två soffor mittemot varandra är det bättre med ett rektangulärt bord

 

Viktigt att tänka på när man pratar om form är också att inte välja ett för stort respektive för litet soffbord. Ett för stort bord kommer ta över rummet. Det riskerar också att bli trångt att ta sig runt. Ett för litet soffbord blir inte bra det heller. 

 

Soffbordet bör vara omkring en halv till två tredjedelar av soffans totala bredd. Detta för att alla som sitter i soffan ska kunna nå bordet utan att behöva sträcka sig men också för att det ska bli praktiskt och se naturligt ut.

  • Höjd 

Något som också är viktigt att tänka på när det kommer till soffa och soffbord är höjden. Ett soffbord bör varken vara för högt eller för lågt. Låga bord ger ett mer elegant intryck men det är dessvärre inte speciellt praktiskt om du exempelvis ska äta eller sitta runt bordet. 

 

En bra tumregel är att köpa ett bord som är ungefär lika högt som soffans sitthöjd. Då är det tillräckligt högt för att sitta bekvämt runt om men inte heller för högt för att det ska se onaturligt ut. Standardhöjden för ett soffbord brukar ligga på omkring 45 centimeter.

  • Material 

Nästa steg är att välja vilket material ditt nya soffbord ska ha. En bra fundering att ta till när val av material ska göras är hur mycket du kommer använda soffbordet. Vill du ha möjlighet att kunna äta från bordet? Finns risken att du kommer spilla mycket vätskor? Om ja är det förmodligen bättre att välja ett mer slittåligt, praktiskt bord som är enkelt att torka av. 

 

Ett glasbord är ofta tåligt men viktigt att komma ihåg är att damm och fläckar ofta syns väldigt tydligt på just glas. Marmorskivor är även det ett tåligt material men de kan vara något känsliga för vätskor eftersom det är ett poröst naturmaterial som absorberar vätskor. För att undvika att ditt bord blir fläckigt bör du därför vara noga med att torka av det ofta, speciellt efter du ätit eller druckit vid bordet. 

Våga prova och vara personlig i din inredning 

Ett hem ska kännas levande. När det kommer till inredning av vardagsrum är därför vårt främsta tips att inte tänka allt för mycket på vad reglerna säger och inte. Vad tycker du är snyggt och vad passar egentligen bäst in i ditt hem? 

 

Inredning ska vara roligt och något som gör ditt hem mer trivsamt. Våga därför prova dig fram. Kanske vet du inte ännu vilken stil du har och därför behöver prova lite olika stilar och typer av inredning. Känner du att du behöver stöttning behöver dock inte tveka på att höra av dig. Vi finns här för dig och ser fram emot att hjälpa dig på resan mot ditt nya vardagsrum.