Flytta hemifrån? Tänk på detta när du ska köpa möbler, speciellt soffa eller soffgrupp. Bild på kartonglådor

Flytta hemifrån - Tänk på detta när du köper möbler

Flytta hemifrån för första gången? Grattis! Det är en stor grej och det kan kännas lite överväldigande, särskilt när det kommer till att fylla ditt nya utrymme med möbler eller köpa möbler själv för första gången.
Men oroa dig inte, vi har samlat några tips för att hjälpa dig att göra ditt nya ställe till ett hem.


De viktigaste möblerna

När du börjar från noll, finns det några grundläggande bitar du kommer att behöva:


1. Soffa

Det är här du kommer att hänga, titta på Netflix och kanske till och med ta en tupplur. Så se till att det är något du verkligen gillar och som är bekvämt. Tänk på storleken på ditt utrymme och hur många personer som vanligtvis kommer att använda soffan. En tvåsitssoffa kan vara perfekt för en mindre lägenhet, medan en större soffgrupp kan vara bättre för ett större utrymme eller för dem som ofta har gäster.

En bra sak att ha i åtanke är att mäta hemma innan du köper din soffa eller soffgrupp. En butik är ofta ganska stor och det finns mycket plats, därför är det inte alltid så lätt att se med endast bara ögat om soffan eller soffgruppen kommer att få plats i ditt nya hem.

Gör en egen planritning på din nya bostad och skriv måtten där. Det är mycket lättare att ta upp ritningen ur fickan och titta när du är i butiken än att åka hem varje gång och mäta.

Vill du få till den där myskänslan i ditt nya hem är kuddar och plädar fantastiskt bra på detta! Och det bästa av allt är ju att man lätt kan byta ut dem efter säsonger!

 

_test
Max soffgrupp endast 15.990:-


2. Säng

En god natts sömn är viktig, så snåla inte på sängen. Tänk på att du spenderar en tredjedel (ca 25 år) av ditt liv i din säng! 

Att hitta en bra madrass som ger dig stöd för kroppen är viktigt. Dessutom är det en investering i dig som kommer att hålla länge. Vi rekommenderar vår Kamel madrass, en naturmadrass som andas och stödjer din kropp genom att hålla ryggraden rak. 

Och glöm inte att hitta några snygga påslakan och överkast för att göra det extra mysigt. Om du har begränsat utrymme, kan en säng med inbyggd förvaring vara ett smart val. Många av våra sängar har förvaring under sängen. Du kan se alla våra sängar här.


3. Matbord och stolar

Även om du kanske äter på soffan ibland (vi har alla varit där), är ett matbord bra att ha för allt från middagar till arbetsutrymme. Om du har ett mindre utrymme, tänk på ett runt bord, som kan passa in i trånga utrymmen och tillåter flexibel sittning. Om du vet att du kommer att ha middagsgäster hemma kan ett utdragbart matbord vara att föredra.

test 2

Sanvito matbord,utdragbart matbord

4. Matta

En matta kan verkligen göra en stor skillnad på ett rum! Det ramar in rummet och får hemmet att kännas varmt, ombonat och välkomnande. 

Om du vill ha en matta i hallen kan det vara smart att köpa en matta som är tålig och lätt att rengöra. Just hallen är en väldigt trafikerad plats i hemmet, det används varje dag. Samtidigt kanske man går in med skor och därför kan det lätt bli smutsigt. 

Cat är en tvättbar matta som både finns som smalare gångmatta som man kan ha i exempelvis hallen, men även som bredare matta till vardagsrummet. Och med Jake mattrengöringsmedel från SE Mattor tar du lätt bort mindre fläckar på den utan att behöva tvätta hela mattan!

Läs gärna våra 5 tips för att välja rätt matta här

 

Lampor och inredning

Belysning kan verkligen förändra känslan i ett rum. En golvlampa kan ge bra allmänbelysning, medan en skrivbordslampa är bra för mer fokuserat ljus. 

En snygg lampa ovanför matbordet kan verkligen skapa den där wow-looken! något att tänka på när man väljer vilken lampa man ska ha ovanför matbordet är att det inte blir så snyggt om lampan är större än själva bordet är. Då tar taklampan över matplatsen.

Samtidigt ska lampan inte heller hänga för lågt, man vill ju gärna kunna se de andra personerna när man sitter vid matbordet. Den här regeln gäller nog för hela hemmet, för man vill ju inte heller konstant slå i huvudet i lampan. 

Du kan läsa våra 4 tips innan du köper en taklampa här

test 3
Nelson taklampa L i färgen Champagne. Bild: homebydiana Källa: Instagram


När det gäller inredning och dekorationer, tänk på vad som gör dig glad. Kanske är det en färgglad matta, en snygg vas eller en fin väggdekoration. Det här med inredning gör stor skillnad. Ditt hem kan vara hur fint som helst, men har du ingen dekoration kan det kännas tomt, kallt och intetsägande. 

Ett par välplacerade ljusstakar kan skapa en mysig atmosfär. Några krukväxter ger känslan av att hemmet är ombonat. Väggdekorationer, tavlor och hyllor gör många gånger att ditt hem känns mer mer personligt. 

Fundera på vad du vill ha och vad du tycker om. Det är ditt utrymme, så gör det till ditt! 

test 4

Rachel ljusstake

 

Färg och stil

När du väljer färger för ditt nya hem, tänk på vilken typ av atmosfär du vill skapa. Vill du ha ett lugnt och avkopplande utrymme? Prova mjuka, neutrala färger. 

Vitt och beige är otroligt snyggt och populärt just nu, men många glömmer att lägga till lite färgklickar! Använd dig av mindre detaljer som soffkuddar, tavlor och gardiner för att lägga till lite färg!

Vill du ha något mer energiskt och inspirerande? Prova ljusa, djärva färger. Våga mixa och matcha! Många är rädda för att använda sig av färger men beroende på vad man gillar kan det bli riktigt snyggt! 

När det gäller stil, är det viktigaste att du älskar det. Kanske du gillar en modern, minimalistisk look. Eller kanske du föredrar något mer traditionellt och mysigt. Oavsett vad, se till att dina möbler och dekorationer reflekterar din personliga stil.

 

Vill du ha lite inspiration kan du följa oss på Instagram (@semobler_se). Sök även gärna på #semobler så kommer du få fram många bilder som våra kunder har tagit hemma hos sig.

 

Att flytta hemifrån för första gången är en stor grej, men det behöver inte vara skrämmande. Med lite planering och några smarta val, kan du skapa ett hem som känns precis som du. Och kom ihåg, det viktigaste är att du trivs i ditt nya utrymme. Lycka till!