7 tips på hur du får till den perfekta hyllan!

7 tips på hur du får till den perfekta hyllan!

När man tittar på Instagram hos influencers är hyllorna alltid sådär spontant missmatchade och lagom stökiga - men inte röriga. Så hur uppnår man den perfekt operfekta kombinationen? Självklart varierar det för varje hem och personlighet, men det finns några stilnycklar som hjälper dig att skapa en praktisk, vacker och hemtrevlig atmosfär i dina hyllor.

 

Misho hylla från SE MöblerMisho hylla

 

1. Planera och organisera

Innan du börjar dekorera hyllan är det viktigt att planera och organisera. Ta en titt på vilka föremål du vill visa upp och försök att skapa en balanserad mix av böcker, dekorativa föremål och personliga detaljer. Sortera böckerna efter storlek, färg eller ämne för att skapa en mer visuellt tilltalande layout.

Om du känner att du inte vill ha för många olika färger i hyllan, men ändå vill använda dig av böcker, är ett gammalt stylingknep att lägga dem med ryggen inåt.

 

2. Skapa symmetri och balans

Att skapa symmetri och balans i hyllan ger en harmonisk och tilltalande estetik. Placera stora föremål eller böcker på båda sidor av hyllan för att skapa en jämn fördelning. Var noga med att fördela färger, former och texturer jämnt över hyllan för att skapa en balanserad helhet. 

Vit hylla

Medan symmetri och balans är viktigt kan du också experimentera med asymmetriska arrangemang för att skapa intresse och dynamik. Placera exempelvis ett runt föremål bland fyrkantiga för att skapa en lekfull och oväntad känsla. Detta kan ge hyllan en modern och unik touch. Vad du väljer att göra beror helt på din stil!

 

3. Lek med höjder och djup

För att skapa visuellt intresse kan du leka med höjder och djup i hyllan. Placera några föremål framför och bakom varandra för att skapa lager och dimension.

Använd böcker som fundament för mindre föremål för att skapa olika nivåer och skapa en mer dynamisk känsla. Blanda mellan att ha liggande böcker och stående. Du kan använda böckerna för att skapa stilleben med mindre prydnadssaker ovanpå en hög med böcker.

 

4. Utnyttja tomma utrymmen

Glöm inte att utnyttja tomma utrymmen för att skapa visuell luftighet och undvika överbelastning. Lämna lite negativt utrymme mellan föremålen för att låta dem andas och skapa en ren och organiserad känsla. Detta ger också ögonen en chans att vila och uppskatta de utvalda föremålen ännu mer.

Var inte heller rädd för att använda större saker, saker som tar mer plats. Det kan exempelvis vara lampor, vaser eller krukor. Många gånger väljer vi för små grejer, vilket kan leda till att det känns för klottrigt på hyllan.

 

Bokhylla bild från Instagram cred mz.interiorBild: Instagram mz.interior

 

5. Inkludera personliga detaljer

För att ge hyllan en personlig touch, inkludera föremål som representerar din stil och intressen. Det kan vara familjefoton, souvenirer från resor eller föremål som har emotionell betydelse för dig. Att inkludera personliga detaljer ger hyllan en unik touch och gör den mer personlig.

 

6. Balansera färger och texturer

Att använda en harmonisk färgpalett och varierande texturer är viktigt för att skapa en enhetlig och intressant hylla. Välj färger som kompletterar rummets övergripande färgscheman och använd olika texturer som trä, keramik eller metall för att lägga till dimension och visuell intresse.

Lägg gärna också till en växt eller blomma. Levande växter bryter upp och ger liv åt en hylla. Samtidigt fångar det ögat på ett annorlunda sätt än vad exempelvis en bok eller en prydnadssak gör.

 

7. Använd ljus och belysning

Lägg till belysning i hyllan för att betona utvalda föremål eller skapa en atmosfärisk effekt. Spotlights eller små ljusslingor kan ge en mysig och inbjudande känsla.

Samtidigt kan en lite maffigare bordslampa bryta av och bli perfekt i en bokhylla! Ibland är det så att more is more skapar en mer hemtrevlig och ombonad känsla.

Se bara till att ljuset är väl balanserat och inte överväldigande för att undvika skuggor och ojämn belysning.

 

Det finns många olika sätt att dekorera en hylla på, men genom att prova våra tips är vi säkra på att du kommer att hitta en stil som passar ditt hem och dina hyllor! Ha kul, prova olika stilar och låt din kreativitet flöda! Här kan du se alla våra hyllor