Moa säng i ett sovrum 7 tips för bättre sömn

7 tips för bättre sömn

Sömn är en av de mest grundläggande men ändå mest förbisedda aspekterna av vår hälsa. Den spelar en avgörande roll för vårt fysiska och mentala välbefinnande, och ändå ignorerar vi ofta dess betydelse. En bra sömn förbättrar vår koncentration, energinivå och mentala välbefinnande. Om du kämpar med att få tillräckligt med sömn eller har svårt att sova bra, behöver du kanske ta en titt på dina sömnvanor och sovmiljön. 

Här är 7 praktiska tips för hur man sover bättre och vaknar mer utvilad. 

 

1. Skapa en mörk och lugn sovmiljö:

För att få en bättre sömn är det viktigt att skapa en sovmiljö som är mörk och lugn. Ljus kan störa produktionen av melatonin, som är ett hormon som vår kropp utsöndrar när det är mörkt för att göra oss trötta och därmed även reglerar sömnen. Därför stör ljuset oss och gör det svårare att somna. Använd gärna mörkläggningsgardiner eller persienner för att blockera ut ljuset utifrån för att kunna sova gott. 

Du kan också överväga att använda en ögonmask för att helt eliminera ljusstörningar. 

För att skapa en lugn miljö kan du använda öronproppar eller en vitt brus maskin för att dämpa störande ljud och skapa en fridfull atmosfär.

Kom även ihåg att ha en bra säng som inte knarrar och låter. Ljudet av en knarrande säng kan väcka dig flera gånger per natt och därmed störa din sömn.

 

Moa säng i ett sovrum

 

2. Undvik koffein på eftermiddagen:

Koffein är en stimulant som kan påverka sömnen negativt. Det kan hålla dig vaken och störa din sömnkvalitet. Det är därför rekommenderat att undvika att konsumera koffeinhaltiga drycker som kaffe, te eller energidrycker efter klockan 14. Koffeinet kan ta flera timmar att brytas ned i kroppen, så genom att undvika det på eftermiddagen ger du din kropp tillräckligt med tid att eliminera koffeinet innan det är dags att gå och lägga sig.

 

3. Undvik tunga måltider och intensiv träning före läggdags:

Att äta en tung måltid precis innan sänggåendet kan göra det svårare att somna och kan leda till matsmältningsbesvär. Planera att äta lättare och tidigare på kvällen för att ge kroppen tillräckligt med tid att smälta maten. Undvik även intensiv träning sent på kvällen, eftersom det kan öka din puls och göra det svårare att koppla av. Försök att träna några timmar innan läggdags för att ge kroppen tid att varva ner och återhämta sig innan sömnen.

 

4. Skapa en bekväm sovmiljö:

En bekväm sovmiljö kan bidra till en bättre sömnupplevelse. En kvalitativ madrass och rätt typ av kudde är viktiga för att stödja kroppen på ett korrekt sätt och förhindra obehag eller smärta under sömnen.

En naturmadrass, som exempelvis vår Kamel madrass, kan vara att föredra. Den här madrassen skiljer sig från vanliga madrasser. Den har en mjukare och mer flexibel fjädring, högre andningsfrekvens som bidrar till att svett inte samlas på ett ställe och deformeras inte så lätt utan den håller sig som ny i flera år! Madrassen följer din kropp, vilket ger dig bättre stöd och extra komfort!  Med den här naturmadrassen slipper du vakna och känna dig stel i kroppen!

Det är också viktigt att se över temperaturen i sovrummet. Eftersom din kroppstemperatur sjunker när du sover brukar 18-22 grader vara att föredra i sovrummet. Då vaknar du inte av att du är för varm.

 

Kamel madrass - naturmadsrass

 

5. Skapa en regelbunden sömn- och vakentid:

En regelbunden sömn- och vakentid kan hjälpa till att ställa in kroppens biologiska klocka och förbättra sömnkvaliteten. Försök att gå och lägga dig och vakna upp vid samma tidpunkt varje dag, även under helger. Genom att följa en konsekvent sömnplan hjälper du kroppen att reglera sömnen och vakna upp naturligt. Det kan ta några veckor att etablera en stabil sömnrutin, men det kan vara värt det för att förbättra din sömnkvalitet på lång sikt.

 

6. Undvik att stressa över sömnen:

Stress och ångest över att inte kunna sova kan förvärra sömnproblemen. Det är viktigt att ha en avslappnad inställning till sömnen och skapa en positiv association med din säng och sovtid.

Om du har svårt att somna, undvik att ligga vaken i sängen och grubbla. Istället, stig upp och gör något avkopplande tills du känner dig trött igen. Det kan vara att

  • läsa en bok
  • lyssna på lugn musik
  • genomföra avslappningsövningar för att minska stress

 

Atena bokhylla och Matera fåtölj

 

7. Undvik mobil, platta och TV innan du lägger dig:

Användning av elektroniska enheter som smartphones, surfplattor och TV-apparater innan sänggåendet har en negativ inverkan på sömnkvaliteten. Dessa enheter avger blått ljus som påverkar produktionen av melatonin och förskjuter din biologiska klocka, vilket gör det svårare att somna. Undvik dessa minst en timme innan du går och lägger dig.

 

Genom att implementera dessa tips kan du skapa goda förutsättningar för att sova bättre och främja en hälsosam sömn. En sak som kan vara bra att komma ihåg är att vi alla är olika, därför kan det ta lite tid att hitta saker som funkar bäst för dig. Prioritera din sömn och se fram emot att vakna upp varje morgon och känna dig pigg, utvilad och redo för dagen!