Bild på Rabbit fur matta

5 tips för att välja rätt matta

Det är inte alltid lätt att välja rätt matta för ett rum. Det finns så mycket att tänka på – storlek, färg, material, underhåll – och det är lätt att bli överväldigad av alla val. Men oroa dig inte, vi på SE Möbler är här för att hjälpa dig! I detta blogginlägg ger vi dig fem värdefulla tips för att välja rätt matta. Vi kommer att täcka allt från hur du väljer rätt storlek och färg, till att förstå olika material och deras underhåll. Så sätt dig bekvämt, börja läsa och ta ett steg närmare att hitta den perfekta mattan för dig!

 

Comfy vit matta

På bild: Comfy tvättbar ryamatta

1. Rumsstorlek och mattplacering

När du väljer en matta till ditt rum bör du först och främst ta hänsyn till rumsstorleken och var du tänker placera mattan. För ett litet rum kan en stor matta göra att rummet känns ännu mindre, medan en för liten matta kan göra att rummet känns oproportionerligt. 

En bra tumregel är att låta mattan definiera området. Till exempel, i en sittgrupp bör alla möbler kunna stå på mattan. Tänk på att mattan ska hamna en bit in under soffan.

Vit rabbit fur matta, på den står ett fyrkantigt soffbord som heter Diana soffbord

På bild: Rabbit Fur vit ryamatta, Lorient soffgrupp (fåtölj, 2-sits soffa och 3-sits soffa), Diana soffbord, Lyon spegel avlastningsbord och Moa spegel


I ett sovrum bör mattan vara tillräckligt stor för att minst en del av den ska kunna sticka ut under sängen. Tänk på att det inte bara ska vara några centimeter som sticker ut, utan gärna lite mer. På vintern, när golvet är kallt, kan det vara skönt att sätta ner fötterna på något mjukt när man stiger upp från sängen. 

Vår Rabbit-serie är de absolut mjukaste och skönaste mattorna vi har! Och de finns i olika former och storlekar. 

 

 

Rabbit cloud mjuk matta

 

Rabbit cloud rund vit mjuk matta

På bild: Rabbit Cloud vit rund ryamatta

2. Färg och mönster

Färg och mönster på mattan kan ha en stor inverkan på hur ditt rum uppfattas. Innan du väljer färg, fundera över vilken känsla du vill uppnå.

Om du vill skapa en lugn och avslappnad atmosfär kan du välja en matta med lugna färger och diskreta mönster. 

Om du å andra sidan vill att mattan ska vara rummets fokuspunkt kan du välja en med starka färger och distinkta mönster. Mattan bör lägga grunden för rummet och skapa en mer ombonad känsla, men definitivt inte ta över hela rummet.

Kom ihåg att färgen på mattan också kan påverka rummets ljusstyrka. En ljus matta kan göra ett mörkt rum ljusare, medan en mörk matta kan ge ett ljust rum mer värme och en mysig känsla. 

 

På bild: Floppy Rebel Wiltonmatta

3. Material

Materialvalet är en annan viktig faktor att överväga när du väljer matta. Olika material har olika egenskaper och lämpar sig för olika typer av rum. Förutom stil och komfort bör du också överväga mattans hållbarhet och skötsel. 

Ullmattor är till exempel mycket hållbara och lätta att rengöra, vilket gör dem till ett bra val för högtrafikerade områden som vardagsrum och hallar. 

En syntetisk matta, som tillverkas av material som polyester och nylon, är också hållbar och lätt att rengöra, och de är ofta mer kostnadseffektiva än ullmattor. 

Bomullsmattor är mjuka och bekväma, men de är inte lika hållbara som ull- eller syntetmattor, vilket gör dem mer lämpliga för sovrum eller andra lågtrafikerade områden. Tänk på att en matta ska hålla flera år.

SE Mattor har i sin meny en rubrik som heter ”Rum”. Där kan du enkelt välja vilket rum du behöver matta i och se utbudet av mattor för just den typen av rum. 

 

UtemattaPå bild: Echo Case inomhus- och utomhusmatta

 

4. Mattans funktion

Olika mattor har olika funktioner. En snygg matta kan vara ett dekorativt inslag som kompletterar rummets inredning och ramar in allt, medan en mer praktisk kan användas för att skydda golvet eller dämpa ljud. 

Om du till exempel har ett trä- eller stengolv kan en den hjälpa till att dämpa ljudet av steg eller rörliga möbler. Om du har små barn eller husdjur kan mattan skydda golvet från spill och skrap. 

Kom ihåg att välja en matta som passar dina behov och som är skön när du står på mattan.

 

5. Skötsel och underhåll

Sist men inte minst, kom ihåg att överväga hur mycket arbete du är beredd att lägga ner på skötsel och underhåll på mattan. 

Ull- och syntetmattor är generellt lätta att rengöra och hålla fina, men de kan behöva professionell rengöring då och då. 

Bomullsmattor kan ofta tvättas i maskin, vilket gör dem till ett praktiskt val för familjer med små barn eller husdjur. 

Mattor med lång lugg kan vara svårare att rengöra än de med kort lugg, men de kan också ge en lyxigare känsla.

Våra Rabbit-mattor är kända för att kunna rengöras på ett enkelt sätt, allt du behöver är egentligen våtservetter! I våra höjdpunkter på Instagram kan du se våra kunder lätt rengör matta med våtservetter efter att de har spillt läsk på mattan. 

Bild från Instagram: @charnelia80 Bild på Rabbit fur ryamattaPå bild: Rabbit fur silver ryamatta

För att hjälpa dig på vägen har vi på SE Möbler ett stort utbud av mattor i olika storlekar, färger, mönster och material. Vare sig du letar efter en stor, lyxig matta för vardagsrummet eller en liten, praktisk mjuk matta för sovrummet, eller barnens rum har vi något för alla smaker och behov!