Bild på ett vitt bord som är fint dukat inför exempelvis en middagsbjudning.

5 enkla tips för att duka bord

En oförglömlig måltid tar sin början i samma ögonblick som vi tar plats vid bordet. Låt därför din personliga stil prägla dukningen och välkomna dina gäster till ett bord som är så inbjudande och välpreparerat att det direkt skapar rätt atmosfär för kvällens festligheter. Här kommer fem snabba tips för hur du smidigt kan förvandla din bordsdukning till något extra.

 

Lägg grunden med duken

Att använda sig av en bordsduk gör att dukningen känns lite varmare och mer inbjudande. Beroende på vilken typ av tillställning det är och vilken typ av känsla du vill förmedla kan du använda dig av olika dukar.

För finare firanden, som till exempel bröllop eller jul, kan man använda sig av flera dukar, exempelvis en vit duk som täcker hela bordet och en löpare i mitten på den heltäckande duken. Var inte rädd för att mixa färger. Exempelvis kan du ha en vit heltäckande duk och en svart löpare.

För en mer avslappnad och somrig känsla kan du använda dig av en tunn vit duk i ett lite mer genomskinligt tyg som du skrynklar ihop lite i volanger längst mitten på bordet. Har du ingen duk så kan du vara kreativ och använda något annat tyg. Här använde vi en Brooklyn gardinlängd istället för en riktig duk. För att få lite extra volym på ”duken” använde vi oss av två stycken Celia servettringar som vi förde in gardinlängden igenom.

Bild på ett uppdukat bord till middagsbjudning. På bilden ser man tallrikar, ljus, blommor, duk, servettringar, bestick och glas. Bilden är tagen ovanifrån

 

Sätt stilen med porslinet

Var inte rädd för att mixa och matcha färger och mönster, men bestäm dig redan i början för en grundläggande färg. När du bestämmer dig för vilken din basfärg ska vara är det lättare att få till helheten på dukningen, så att allt ser ut att vara enhetligt och harmoniskt.

Använd gärna också porslin i olika färger och mönster, men återigen, tänk på färgerna och vilken känsla du vill förmedla! Att varje person har olika färg på sitt glas och tallrik kan vara charmigt, men det kan också slå helt fel och få dukningen att se ut som att den hör hemma på en cirkus. Se därför till att färgerna matchar med varandra.

   Bild med fokus på två tallrikar, en rosa och en glastallrik med mönster på den rosa tallriken. Bilden är tagen från sidan  Bild på tallrikar, en rosa och en glastallrik med mönster. Bilden är tagen uppifrån

 

Dekorera med naturen

Vi har hur mycket grejer som helst ute i naturen som vi kan använda oss av när vi dukar, både under höst, sommar, vår och vinter. Detta blir oftast ett jättefint och unikt inslag.

Är det vinter ute kan du använda dig av granar och kvistar i din middagsdukning.

På våren kikar blommorna fram och träd och buskar börjar slå ut, så gå ut och plocka några blommor eller kvistar som du kan använda till din dekoration.

På sommaren kan man använda sig av exempelvis rosor och på hösten kan man plocka in lite löv med härliga höstfärger. Ett tips är dock att försiktigt skölja av och torka löven innan man använder dem i sin dukning.

Har du tillräckligt stora löv kan du till och med använda dem för att skriva bordsplacering på. Ta bara en vit penna, eller någon annan färg som syns bra på lövet, och skriv namnet och lägg det på eller bredvid tallriken på det dukade bordet.

Våga vara kreativ och tänka utanför boxen! Prova olika saker och se vad du gillar mest och vad som blir snyggast.

Bild på ett exempel på dukning under vintern. Här har man använt sig av granar och kottar för att dekorera bordet  Bild på ett exempel på dukning under våren. Här har man använt sig av kvistar med gröna blad och brudslöja för att duka bordet fint  Bild på ett exempel på dukning under våren. Här har man använt sig av vita rosor som man har lagt i servetterna för få bordet att se fint dukat ut  Bild på ett exempel på dukning under hösten. Här har man lagt löv på bordet som dekoration för dukningen

 

Använd blommor och växter

Att lägga en bukett blommor på bordet kan verkligen ta din dukning till en helt ny nivå.

Egentligen behöver du inte ha en enda stor bukett, utan du kan dela upp det i mindre buketter eller till och med bara ha några enstaka blommor som du lägger i några fina glas.

Vill du ha det mer enhetligt kan du använda likadana glas, men vill du att dukningen ska vara lite mer avslappnad kan du prova att använda dig av olika typer av glas och i olika höjder. Du kan använda allt från shotglas till vinglas. Allt beror egentligen på din smak och vilken känsla du vill att dukningen ska inge.

Ett tips när du väljer vilka blommor du ska ha kan vara att tänka på vilken årstid det är.

Är det midsommar du ska duka upp till föreslår vi buskmargerit, för vad säger mer sommar än buskmargerit? Buskmargerit fin att kombinera med blå lobelia och små gula husarknappar.

Det går självklart lika bra att köra med bara gröna växter eller kvistar från en buske med fina gröna blad.

Bild på ett uppdukat bord med blommor. Tips för dukning är att man kan använda sig av vilda blommor som man själv plockat och lägga dem i glas om man inte har tillräckligt många vaser. Bilden visar exempel på detta

 

Skapa en mysig stämning med ljus och ljusslingor

Levande ljus och ljusslingor skapar en mysig stämning. Har du middagsbjudning på kvällen kan detta definitivt vara något att rekommendera! Har du en dimbar lampa kan du dimma ner den lite och skapa en ännu mysigare stämning. Om du inte har det, men fortfarande vill ha bara lite ljus kan du alltid tända några bordslampor en liten bit ifrån bordet och tända flera levande ljus på bordet istället så att man ändå kan se gästerna när man pratar med varandra.

Har du det ute i trädgården tipsar vi om att använda sig av olika LED lampor på batteri för att få tillräckligt med ljus när skymningen kommer och solen har gått ner.