Brooksville soffbord

6 tips på hur du väljer rätt soffbord!

Soffbordet är inte bara en praktisk möbel för vardagsrummet, utan också en viktig del av rummets helhetskänsla. Det binder samman hela ditt vardagsrum, samtidigt som det fungerar som en central plats för dekor, drycker eller böcker.

Om du funderar på vilket soffbord du ska välja, är det flera faktorer att ta hänsyn till. Hur stort ska soffbordet vara? Vilken höjd ska det ha? Och kanske ännu viktigare, hur ska du välja ett soffbord som verkligen passar din stil och dina behov?

Här kommer en komplett guide som hjälper dig att svara på alla dessa frågor och hitta det perfekta vardagsrumsbord för just ditt hem.

 

 

1. Hur stort ska soffbordet vara?

När du funderar på hur stort soffbord du behöver, finns det två faktorer att överväga: storleken på ditt vardagsrum och soffans mått. Generellt sett är en bra tumregel att soffbordet ska vara ungefär två tredjedelar av soffans bredd. Det ger en proportionerlig känsla och ser estetiskt tilltalande ut.

För större vardagsrum med rymliga soffor kan ett större bord eller till och med två mindre bord fungera utmärkt. För mindre rum kan ett mindre, smidigare soffbord vara det bättre valet för att inte överväldiga rummet.

 

Måttips:

  • Lämna alltid minst 30 cm mellan soffbordet och soffan, så att du enkelt kan komma åt att sitta och röra dig runt bordet.
  • Om du har en mindre soffa, som en hörnsoffa, kan ett runt soffbord vara ett bra alternativ eftersom det bryter upp de raka linjerna och skapar ett mjukare uttryck.
Sullivan soffbordSullivan soffbord

 

2. Hur högt soffbord ska jag ha?

En annan viktig faktor när du väljer soffbord är dess höjd. Här är en enkel riktlinje: soffbordet ska vara i samma höjd som soffans sittdel, eller något lägre. För de flesta soffor innebär detta att soffbordet ska vara mellan 40-45 cm högt.

Men om du har en hörnsoffa eller en extra låg soffa kan du vilja överväga ett lite lägre bord. Och för dig som gillar att äta framför TV:n eller behöver en arbetsyta kan ett högre soffbord (upp mot 50 cm) vara mer praktiskt.

 

Måttips:

  • Om du inte är säker på vilken höjd som passar, mät avståndet från golvet till soffans sittdyna och sikta på att välja ett bord med ungefär samma höjd eller något lägre. Detta ger en bekväm och balanserad känsla.

 

 

3. Vilket soffbord till hörnsoffa?

Vilket soffbord passar egentligen bäst till en hörnsoffa? Hörnsoffor är ofta breda och dominerande, så här gäller det att hitta ett bord som passar både storleken och formen. Runda soffbord eller ett ovalt soffbord är ett populärt val till hörnsoffor, eftersom de hjälper till att mjuka upp det annars kantiga intrycket av soffan.

Om du har en väldigt stor hörnsoffa kan ett större rektangulärt soffbord eller kvadratiskt bord också fungera bra, särskilt om du har gott om utrymme. Ett tips är också att överväga två mindre bord istället för ett stort, vilket gör det enkelt att flytta runt borden efter behov.

 

Hammond soffbordHammond soffbord

 

 

4. Vilken stil på soffbord till vardagsrummet ska jag välja?

Att välja ett soffbord som matchar stilen i ditt vardagsrum är viktigt för helhetskänslan. Här är några populära trender som är stora just nu och som kan hjälpa dig hitta inspiration:

  •  Soffbord i trä, rotting och sten fortsätter att vara populära. Dessa material ger en jordnära och varm känsla till ditt hem. Träsoffbord med en naturlig finish eller marmorvarianter ger en lyxig touch utan att kännas för påträngande.
  • Runda och ovala soffbord är fortfarande trendiga, och de erbjuder en mjukare känsla än de traditionella kantiga varianterna. Denna form är särskilt bra för små utrymmen och för att bryta upp linjerna i ett rum med mycket kantiga möbler, som hörnsoffor.
  • Minimalistiska soffbord som har rena linjer och en avskalad design. Metallramar och glasytor är exempel på material som används flitigt i denna trend.
  • Om du gillar ett råare och mer robust uttryck kan ett soffbord i metall eller med synliga bultar och grovt trä passa perfekt. Industriella möbler ger en tuff och modern touch till rummet.

Oavsett vilken stil du väljer bör soffbordet passa in med övriga möbler och den känsla du vill skapa i vardagsrummet.

 

Kajsa soffbordKajsa soffbord

 

 

5. Hur matchar jag soffbordet med övriga möbler?

För att skapa en enhetlig look i ditt vardagsrum är det viktigt att matcha soffbordet med dina övriga möbler. Här är några tips:

  •  Om dina övriga möbler är av trä kan ett soffbord i liknande träslag binda samman rummet. Har du däremot en modern soffa i läder eller tyg, kan ett soffbord i glas eller metall skapa en spännande kontrast.
  • Om du har en soffa med skarpa linjer och en minimalistisk design kan ett soffbord med mjuka, rundade former skapa balans. Om dina möbler redan har mycket detaljer, kan ett enkelt, avskalat soffbord hjälpa till att tona ner intrycket.

 

 

6. Tänk på flödet i rummet

När du väljer soffbord, tänk också på hur möbeln påverkar rörelseflödet i rummet. Ett soffbord ska vara lätt att nå utan att blockera gångvägar eller skapa trängsel. Mät upp utrymmet och se till att det finns tillräckligt med plats runt bordet för att röra sig bekvämt.

 

Yumi satsbordYumi satsbord

 

Slutligen

Att välja rätt soffbord är en kombination av stil, funktion och komfort. Genom att ta hänsyn till storlek, höjd, form och stil kan du hitta ett soffbord som inte bara passar perfekt i ditt vardagsrum utan också kompletterar resten av din inredning.

Kom ihåg att soffbordet är hjärtat i ditt vardagsrum – välj ett som du verkligen gillar!