Malva soffgrupp i orange färg

7 inredningstrender vi kommer att se hösten 2023

Hej där! Hösten är snart här, och med den kommer en ny säsong av inredningstrender. Om du, precis som vi, älskar att förnya hemmet med säsongens hetaste inredningstrender, då har du kommit rätt. Många kanske frågar sig "hur inreder man inför hösten?", "vilka är höstens inredningstrender?" eller "vilka färger ska man inreda med i höst?" Det ska vi ge svar på! Låt oss dyka rakt in i vad som kommer att dominera våra vardagsrum, sovrum och kök under hösten 2023.

 

1. Biofil design: Naturen inomhus

Biofil design handlar inte bara om att ha växter i hemmet. Det handlar om att skapa en miljö som återspeglar naturens lugn och balans. Tänk på material som obehandlat trä, stenbord och keramik. Full Moon soffbord är ett perfekt exempel, där träets naturliga ådring möter den kyliga elegansen av en reptålig keramikskiva i konstgjord marmor.

Att omge dig med dessa naturliga element kan minska stress och öka ditt välbefinnande. Vi kommer att se mycket naturliga material som dominerar inredningstrender 2023.

 

Full moon soffbord i trä och keramik

Bild: Full Moon soffbord

 

2. Färgtrender 2023: Jordnära toner - värme och harmoni

Jordnära toner som återspeglar naturens skiftningar under hösten är vad som kommer att dominera när det kommer till höstens färgtrender 2023. Färger som exempelvis orange, brun och grön kommer att dominera. De ger en känsla av värme och trygghet.

När du väljer kuddar, kuddfodral gardiner eller väggfärger, tänk på skogar under hösten, solnedgångar över ett fält eller en stilla sjö vid gryningen.

Otto överkast i mörkgrön färg kan fungera som en bas, medan kuddar och dekorationer i terrakotta, brunt och rosa kompletterar paletten. Även färgerna rött och blått kommer vi att se mycket av.

 

Otto överkast i mörkgrön färg

Bild: Otto överkast i färgen mörkgrön

 

3. Lyxiga texturer: Sammet och fuskpäls

Dessa texturer skriker lyx och komfort. En sammetssoffa kan bli rummets mittpunkt, medan fuskpälsplädar och kuddar lägger till en extra dimension av komfort. Tänk på att kombinera dessa texturer med andra, som linne eller grovt vävda tyger, för att skapa en balanserad look. Malva soffgrupp i sammet och orange färg passar perfekt till höstens inredningsfärger och trender!

 

Malva soffgrupp i orange färgBild: Malva soffgrupp

 

4. Belysning som gör skillnad

Belysning kan verkligen förvandla ett rum. Belysning är inte bara praktiskt, det är också en del av inredningen. Iögonfallande belysningsarmaturer som Isolde taklampa och Striper taklampa blir statement-pieces i ditt hem. Dessa lampor är inte bara funktionella, de är konstverk i sig.

 

Isolde taklampa

Bild: Isolde taklampa

 

Använd även bordslampor, vägglampor, golvlampor och fönsterlampor Placera belysning på olika höjder – golv, bord och tak – för att skapa djup och intresse.

 

5. Personlig konst: Uttryck dig själv

Ditt hem ska återspegla vem du är. Konst är ett perfekt sätt att göra detta. Det behöver inte vara dyrt – kanske en poster av din favoritfilm, fotografier från dina resor eller teckningar av dina barn.

Ramarna kan också vara en del av konsten. Mixa och matcha olika stilar och storlekar för att skapa en unik vägg.

 

6. Runda och mjuka former

Dessa former bryter mot de raka linjerna i modern design och ger en känsla av komfort och inbjudande. Ett runt soffbord kan mjuka upp ett rum och göra det mer välkomnande. Kombinera olika former, exempelvis runda och fyrkantiga möbler, för att skapa kontrast och intresse. Tänk på att abstrakta former skapar ett intresse!

 

7. Textil, textil, textil!

Textilier ger värme och komfort. En tjock, fin matta kan förvandla ett kallt golv till en mysig yta att gå på. Gardiner i sammet kan ge integritet och hjälpa till att reglera temperaturen.

Och kuddar? De är den perfekta accessoaren för att lägga till färg, textur och personlighet till ett rum. Välj gärna sköna kuddar och mjuka kuddar som även är bekväma och använd gärna olika typer av textil.

Och glöm inte att tända några ljus i Roanne ljusstake för att skapa den ultimata mysiga atmosfären.

 

Roanne ljusstakeBild: Roanne ljusstake

 

 

Vanliga frågor

- Vad är biofil design?

Biofil design är en inredningstrend som syftar till att integrera naturens element i våra bostadsutrymmen. Det handlar om att skapa en lugn och harmonisk miljö som återansluter oss till naturen. Här skiner naturen genom inredningen.

 

- Är biofila designelement lämpliga för små lägenheter och hur?

Absolut! Även om du bor i en mindre lägenhet kan du lägga till växter, använda naturmaterial och maximera naturligt ljus för att skapa en biofil känsla. Ett tips är att hänga upp växterna på väggar eller i taket och använd speglar för att reflektera ljuset och ge känslan av ett större utrymme.

 

- Vad ska man tänka på när man inreder sitt hem?

Tänk på att skapa en balans mellan funktion och estetik. Ditt hem ska inte bara se bra ut, det ska också vara praktiskt och bekvämt. Använd också dekoration och prydnader som du tycker om. Ifall du tycker om att segla kanske du kan ha en tavla på en segelbåt ute till havs. 

 

- Hur ska man tänka kring textiler och inredning när man inreder hemma?

Textilier kan lägga till värme, textur och färg i ditt hem. Tänk på att blanda olika texturer och mönster för att skapa djup och intresse. En tuftad matta kan till exempel kombineras med släta kuddar och ett grovt överkast för att skapa en balanserad känsla.

 

- Vilka är de vanligaste inredningsmisstagen man gör?

Ett vanligt misstag är att överbelasta ett rum med för många möbler eller dekorationer. Mindre är ofta mer när det kommer till inredning.

Ett annat vanligt misstag är att inte tänka på belysningen. Rätt belysning kan förvandla ett rum och skapa den perfekta atmosfären. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du ska välja en taklampa.

 

Det är inte ovanligt att man ställer alla möbler längs med väggarna utan att tänka på att skapa mindre, mysiga utrymmen inom det större rummet. Genom att dela upp stora ytor kan man ge rummet flera funktioner och skapa intima hörn.

 

Underskatta inte lampornas kraft! Genom att använda flera mindre ljuskällor kan man förvandla atmosfären i ett rum till något varmt och välkomnande.

 

Många som besöker våra butiker letar efter saker i samma färg eller ton, men våga experimentera med olika färger och mönster! Om allt är i samma färg och ton kommer rummet att kännas väldigt monotont. Möbler, textilier, dekorationer och mattor bidrar alla till rummets helhetskänsla, och de behöver inte nödvändigtvis matcha varandra perfekt i färg.

 

- Kan jag kombinera mer än en trend i mitt hem?

Självklart! Det handlar om att hitta en balans och se till att allt flyter ihop på ett harmoniskt sätt. Kanske vill du kombinera biofil design med jordnära toner och lyxiga texturer. Det viktigaste är att det känns rätt för dig och ditt hem.

Tänk på att trender inom inredning ändras, men de där små detaljerna som exempelvis ljusstakar kuddfodral, filtar, mattor och vaser är oftast det som ger ett helhetsintryck och gör att det känns hemtrevligt!

 

Detta är några av de stora inredningstrender som vi kommer att se under hösten 2023.

Hos oss hittar du inspiration! Följ oss på Instagram @semobler_se Tagga oss gärna i dina inlägg. Vi ser fram emot att se hur du förvandlar ditt hem denna höst!