Loretto garderob med bra förvaring

5 tips för att rensa hemma

Även om sommarvärmen har kommit tillbaka en stund så är hösten precis runt hörnet, och när man ändå kanske ska dekorera om hemma inför hösten kan man lika gärna passa på att rensa samtidigt! Här kommer 5 tips på hur du rensar hemma och håller ditt hem städat och organiserat!

 

1. Börja med varför

Förstå ditt syfte med rensningen innan du börjar rensa, ta ett steg tillbaka och fundera över varför du vill göra detta. Kanske vill du skapa ett lugnare hem, minska stressen eller bara göra plats för nya saker. Genom att förstå ditt syfte blir det lättare att hålla motivationen uppe.

Tänk på de positiva känslor du kommer att uppleva när allt är klart: ett organiserat hem där allt har sin plats och du enkelt kan hitta det du behöver. Gå igenom allt som ska rensas och försök hitta rätt plats för varje grej.

 

2. Rensa garderoben

När det kommer till att rensa garderoben, använd 80/20-regeln. Många av oss bär bara 20% av våra kläder 80% av tiden.

Börja med att ta ut allt ur garderoben och sortera kläderna i kategorier. Prova varje plagg och ställ dig själv frågan: Har jag haft på mig detta det senaste året? Om svaret är nej, kanske det är dags att skänka eller sälja.

Ett tips som gör det lättare för att veta vilka kläder man använder eller inte använder, är att hänga galgarna på olika sätt. Börja med att hänga alla galgar på ett sätt och efter att du har använt plagget vänder du på galgen. Då ser du lätt vilka kläder du har använt.

Rensa även garderoben beroende på säsong. Under hösten och vintern, när det är kallare ute, använder vi oftast tjockare kläder som exempelvis stickade tröjor. När det börjar bli varmare, under våren och sommaren, så använder vi tunnare kläder. 

De kläder som du inte kommer att använda under detta halvåret, men som du kommer att använda nästa halvår, kan du lägga i vakumpåsar för att få mer plats. Dessa kan du exempelvis förvara under garderoben eller sängen, tills det är dags att använda dem igen. Då har du mer plats i garderoben och kan lättare se dina kläder.

Ett tips kan vara att investera i en garderob som känns lite mer "luftig" och kan ge dig en bra överblick av vilka kläder du har. För låt oss vara ärliga, när garderoben är full glömmer vi lätt de 5 par jeans som vi har längst ner i hörnet. Istället tycker vi att vi knappt har några och åker och köper nya.

Lucida GarderobBild på Lucida garderob

 

3. Sortera snabbt och effektivt

För att snabbt och effektivt rensa i ditt hem, använd fyra lådor: behålla, donera/sälja, återvinna och skräp. När du går igenom varje rum, placera objekt i respektive låda. Detta hjälper dig att snabbt fatta beslut och hålla rensningsprocessen rullande. Efteråt, se till att omedelbart ta hand om innehållet i varje låda – skänk, sälj, återvinn eller släng.

Sortera ett rum i taget, då känns det inte överväldigande och tar inte lika lång tid som att sortera hela hemmet på en gång. Ge bort det du inte längre vill ha, kom ihåg att en människas skräp är en annan människas skatt!

Plocka bort leksaker som barnen inte använder. Du kan antingen ge bort dem eller så kan du tillfälligt ta bort dem, för att sedan lägga tillbaka dem efter några månader. Då tar du bort andra leksaker som inte har använts på ett tag.

Gör det här flera gånger per år. Detta gör att barnen upptäcker leksakerna på nytt!

Kom ihåg att investera i bra förvaringslösningar som hjälper dig att hålla ordning framöver. En byrå med några lådor är en utmärkt förvaringslösning för barnens leksaker och pyssel!

caroline byråBild på Caroline byrå

 

4. Skapa en rutin

Att hålla ditt hem städat och organiserat handlar inte bara om en storstädning då och då. Skapa en daglig rutin där du snabbt plockar undan saker och rengör ytor. Det behöver inte vara skinande rent i den benämning att du ska desinfektera varje yta.

Det kan vara så enkelt som att spendera 10 minuter varje kväll med att plocka undan leksaker, tvätta disken eller vika kläder. Denna lilla dagliga insats kommer att göra underverk för att hålla ditt hem i toppskick. Gör detta direkt när du kommer hem eller efter att barnen har lagt sig. Då vaknar du med ett rent och städat hem nästa dag!

Sätt en timer på 10-15 minuter varje kväll, när timern ringer så slutar du städa. Detta är ett effektivt sätt att faktiskt ta tag i att börja städa. När du väl har börjat blir det lättare och även om timern har ringt kanske du kommer att fortsätta med städningen tills du känner dig färdig med det du höll på att städa när timern ringde.

För dig som har barn är lådor ett effektivt sätt att hålla hemmet rent och undanplockat. Lägg barnens leksaker i lådor så det är lätt och smidigt att plocka undan efter dem.

Du som kanske har mycket smågrejer som du inte vet vad du ska göra av med, eller kanske har finporslin som du bara använder när du firar något, kanske borde investera i en skänk.

Loretto skänkBild på Loretto skänk

 

5. Less is more

I dagens konsumtionssamhälle kan det vara lätt att samla på sig saker. Men sanningen är att mindre ofta är mer när det kommer till inredning och organisation. När du har rensat bort saker du egentligen inte behöver kommer det bli lättare att hålla hemmet städat och du har mer tid över till att göra andra saker.

Sätt gränser för dig själv. Till exempel, om du köper en ny tröja, överväg att donera en gammal. Eller om barnen får nya leksaker, låt dem välja några gamla att skänka. 

Genom att sätta dessa gränser kommer du att uppskatta det du har mer och ditt hem kommer att förbli organiserat.