Hur du inreder din matplats som en expert

Hur du inreder din matplats som en expert06Feb

En matplats är inte bara en fantasi vi föreställer oss när vi dagdrömmer om heminredning. Nu är det dags att sluta äta på opassande ställen och leva ut dina drömmar om att få en bekväm och trendig matplats.

Oavsett om du planerar att inreda ett rum eller bara ett hörn i ditt kök så kan du skapa en bekväm och fin plats för kommande middagar tillsammans med dem du älskar. Med andra ord, säg hejdå till brickor fulla av disk i vardagsrummet och smulor i sängen med hjälp av ett par enkla tips vi kommer att lista upp i det här inlägget. 

matbord vit

4 viktiga saker att inhandla när du skapar din matplats

Rent generellt så kan du göra processen enkel med färre möbler. Om har en bekväm matgrupp så kan ingenting bli fel så länge den tjänar sitt syfte.

 

Matbord
Startar du från noll? Inga problem! Det bästa sättet att komma igång på är med hjälp av ett matbord. Eftersom du ska skapa en plats för måltider så behöver du en stadig yta att äta på. Här bryr vi oss inte enbart om stora matbord utan det finns ett brett utbud av storlekar, stilar och olika material, så du måste välja det som fungerar för just din vardag och inte bara vid speciella tillfällen.  

 

Matstolar

Det är näst intill omöjligt att njuta av en god måltid om du inte har en bekväm uppsättning matstolar, såvida du inte vill äta all din mat ståendes, men det tror vi såklart inte. Oavsett så kvarstår frågan, vilken typ av stolar ska du skaffa?
Kort sagt så är det en smaksak, en fråga om preferenser, stil och smak men att välja bekväma stolar är viktigt, oavsett vilken modell av stol du väljer.

matstolar

Matta

En matta till matbordet kanske inte känns så viktigt alla gånger, speciellt inte när man föreställer sig en kopp kaffe som välter på matbordet och rinner ut över hela bordet och ner på mattan… Eller en tallrik med spaghetti och köttfärssås. Faktum är att det är en ganska viktig del eftersom en matta under matbordet kommer att binda samman hela din matgrupp samt bidra med färg, mönster och struktur på ett sätt som är svårt att få till någon annanstans.
Se i alla fall till att ta hänsyn till mattans hållbarhet och kvalitet när du köper en matta till ditt hem. 

 

Belysning

Det är väldigt viktigt att planera ljussättningen vid din matplats i tidig fas eftersom det kommer att hjälpa dig att sätta stämningen för hela inredningen. Det mest optimala vore att se till att det finns tillräckligt med belysning så att dina gäster inte får känslan av att de sitter i en grotta, men ändå lyckas hålla det varmt och mysigt. Hursomhelst, se till att det finns flera olika ljuskällor i ditt kök, såsom en kristallkrona eller vacker takpendel, fönsterlampor och vägglampor. 

 

Hur du planerar att inreda din matplats

För att kunna skapa en personlig matplats som reflekterar din unika stil och samtidigt ser till att det är väldesignat har vi samlat en del inspirerande saker du kan överväga när du planerar inredningen till din matplats.

matplats

Sätt upp ett mål för din matplats

Redan från början när du ska börja inreda, säkerställ att du har en klar och tydlig bild över hur rummet ska användas, är det endast till för middagsbjudningar eller kommer även avslappnade familjemiddagar, frukostar och luncher att äga rum? Vill du ha en mer intim plats eller en mer formell?

Det finns helt enkelt ett par saker att ha i åtanke och som du behöver bestämma dig för, nämligen; vem som ska använda denna matplats och hur din matplats ska användas. Efteråt, när du har det klart för dig, så kan du välja vilken typ av matgrupp du vill ha, vilka färger och dess utseende. 

 

Välj ut dina favoritfärger

I det här steget så kan du vara både konstnärlig och ha kul på samma gång. Välj ut de perfekta färgerna för din matplats baserat på den övriga miljön och baserat på den känsla och atmosfär du vill skapa; vill du ha ett mörkt och mystiskt tema eller vill du ha ett ljust och luftigt?

Återigen kommer detta att dikteras av hur ofta och vid vilken tidpunkt du vill använda rummet. Använder du den ofta till frukost och lunch kanske du vill ha neutrala färger så som grått, beige och kanske lite pastellfärger, Men om det enbart ska vara en plats för sammankomster och inbjudningar så kan du med fördel gå på djärvare, lite mörkare färger för att skapa en rik och överdådig, lyxig känsla.

 

Skapa en stil med hjälp av tapeter

Färgtemat på din matplats kan förenas på fler än ett sätt med hjälp av färg.
Tapeter kan exempelvis ge en drastisk förändring till atmosfären i ett rum.
Det är ett fantastiskt sätt att tillföra färg, mönster och djup till alla rum.  I vilket fall som helst så visar det att en matplats är allt annat än trista och tråkiga.
Lägg till fräscha färger, mönster och tryck med hjälp av en tapet och skapa en unik matplats för dig och din familj. 

Skapa den rätta placeringen

Olika möjligheter till placering på en matplats kan kanske kännas något begränsat, bordet i mitten, stolar runtom. Finns det något mer man kan göra?
Denna typ av placering är inte det enda alternativet, särskilt om ditt rum är litet och du behöver ta hänsyn till andra möbler såväl som rummets aspekt. 

Om ditt rum är begränsat kanske du vill placera din matgrupp i ena hörnet för att öka myskänslan. För ett större rum kan ditt matbord placeras i mitten.

 

Andra inredningstips och dekoration

Det behöver inte vara komplicerat eller stressande att inreda din matplats.
Du kan omedelbart förvandla det till en vacker plats för middagsbjudningar och läckra måltider med bara ett få enkla medel. Följande idéer är till för att skapa en mer personligt designad matplats.

 

  1. Häng upp intressant konst på väggarna.
  2. Organisera ett vitrinskåp med extra redskap såsom vackra glas, serviser och annat.
  3. Skapa ett blomsterarrangemang i mitten av stora matbord med säsongens vackra blommor.
  4. Klä bordet med en vacker duk eller bordslöpare.
  5. Hitta dekorativa prydnader till din matplats som återspeglar din personliga smak och håll temat konsekvent i hela hemmet.
  6. Se till att dina matstolar har ett utrymme på minst 61 cm från väggen när de är utdragna.
  7. En matta under matbordet bör vara stor nog att täcka stolarnas alla ben även när det inte är någon som sitter i dem. Som generell regel bör mattan vara minst 91 centimeter bredare åt alla håll än ditt matbord.
  8. Håll proportionerna färskt i minnet. Ditt matbord bör vara proportionerligt anpassat till dina stolar. Varken för stort eller för litet. (En färdig matgrupp kan hjälpa till om du är osäker).
  9. Kristallkronor och taklampor bör inte vara bredare än halva storleken av ditt bord. Stora matbord kräver dock en stor lampa.
  10. Konst och dekorationer ska inte överglänsa ditt matbord utan hjälpa till att göra helheten komplett. 

matplats

Sammanfattning

Har du tagit hjälp av ovannämnda tips så är du med all säkerhet redo att äta med stil på din nya matplats. Om du vill ha en bekväm och trendig matgrupp, matbord eller stolar till ditt hem, spana in SE Möblers breda sortiment av möbler till matplatsen som kommer att passa varje smak och varje rum.