Hur man väljer den bästa typen av matta

Hur man väljer den bästa typen av matta 21Nov

Mattor förvandlar omedelbart både utseendet och känslan i vilket rum som helst genom att lägga till definition, värme och färg. Det finns dock ett stort utbud av mattor, från olika texturer till storlekar, färger och former.

Så då är frågan, hur kan du skilja dem åt?

I det här inlägget kommer du att få läsa om:

  • Hur du väljer ut en perfekt matta för varje rum.
  • Hur du väljer ut den bästa typen av matta.
  • Tips för underhållning och rengöring av mattor.

 

Att välja den perfekta mattan för varje rum

Att hitta lämpliga mattor varierar från ett rum till ett annat i ditt hem. Här är några experttips som hjälper dig att få den perfekta för varje rum beroende på dess användning:

 

1. Matta till vardagsrummet.

Matta till vardagsrummet

Ditt vardagsrum är vanligtvis den plats du använder oftast i ditt hem. I det samlas du med familjen, umgås med vänner och njuter av att spendera tid med din partner och dina barn efter en lång dag.

Därför bör din vardagsrumsmatta vara robust, hållbar och snygg. Så, hur är det med de mörkare nyanserna? De kommer inte lika lätt bli smutsiga och tål tuff användning. Hur som helst, glöm aldrig att matcha den till rummets övriga inredning och färger.

 

2. Till entrén.

Vid entrén bör du använda en liten fibermatta som dörrmatta för att torka av skor och stövlar innan du går in. Låt den vara halkfri, tjock och lätt att rengöra.

 

3. För matsalen.

For matsalen

Denna plats används främst för måltider. Då är det bra om mattan som placeras där tål spilld mat. Följaktligen kommer de mörkare färgerna och lättvättade mattorna att vara idealiska där.

 

4. För hallen.

Det är rummet som ger det första intrycket av ditt hem. Vad sägs om att placera en av de små attraktiva tjocka mattorna med ovanliga motiv i mitten av hallen?

Det kommer att ge ett bra intryck så länge det passar resten av heminredningen, snarare än att bara vara en detalj för utfyllnad. Naturligtvis är hållbarhet av största vikt på grund av gångtrafiken.

 

5. Sovrumsmattan.

Det skulle kännas bra att sätta ned fötterna på en mjuk och bekväm matta när du kliver ur sängen på morgonen. Välj en som passar din stil och smak och gör sovrummets inredning komplett, likväl en som håller fötterna varma och ger dig en härlig känsla när du vaknar upp och låter dina tår sjunka ner i mattans textur!

För att inte glömma barnens rum. En matta till barnrummet bör vara tvättbar, fläckresistent och tåla spill och tuffare lekar.

 

6. För badrummet.

Mattan där ska inte bara vara mjuk utan också absorberande, med gummibaksida och bra grepp för att förhindra halka på det våta golvet.

Satsa på en som är lätt att rengöra, inte förstörs i tvättmaskinen och torkar snabbt.

 

Att välja de bästa mattorna.

En matta förvandlar rummet till något nytt och fräscht genom att förnya golv och interiörer. Nedan finns dock många faktorer som kan påverka utseendet helt. Av denna anledning bör du överväga dem innan du gör ett köp:

 

1. Att välja rätt storlek:

Att välja rätt storlek

Välj inte en för liten, så att den inte försvinner i rummet, den ska inte heller vara så stor och ta över rummet helt. Egentligen borde dess storlek anpassas exakt efter platsen den ska ligga på.

För att illustrera:

  • I vardagsrummet, bör du placera dina möbler på mattans kanter och låta åtminstone frambenen stå på mattan.
  • Om du har två sittytor i vardagsrummet kan du använda två mattor för att separera dem.
  • Den optimala mattan till matgruppen är den som är stor nog att rama in matgruppen även när stolarna är utdragna.
  • I sovrummet bör halva mattan åtminstone placeras under sängen.

 

2. Att bestämma mönster:

När du väljer ut mönster, anpassa mönstrets storlek i enlighet med storleken på rummet. Till exempel kan de vara större i ett stort rum, medan mindre mönster kan vara repetitiva i ett mindre.

 

3. Flera användningsområden för olika typer av mattor:

  • Randiga mattor kan få ett smalt rum att se bredare ut.
  • Svarta och vita mattor ger ett modernt intryck till alla rum.
  • Välj en matta som ökar i värde med tiden och anses vara prisvärda arvegods.

 

Tips för att rengöra och underhålla mattor.

1. Alla typer av mattor bör dammsugas regelbundet för att förhindra att damm lägger sig mellan fibrerna. Detta håller dem mjuka och fräscha.

2. Du bör vädra ut dem i solen ungefär varannan månad på din altan eller balkong.

3. Spill bör torkas upp omedelbart för att förebygga risken för att fläckar uppstår och sätter sig.

4. Om vätska spills, torka av det och använd ett anpassat fläckborttagningsmedel som inte missfärgar materialet. Professionell rengöring rekommenderas för dyrare mattor.

5. Dra inte i lösa fibrer och trådar, risken finns att de kan lossna. Klipp dem istället med en sax och knyt tillbaka den.

6. Rotera mattan då och då för att förhindra att bara en sida slits ner eller blir solblekt.

7. Försök att inte sätta tunga möbler med spetsigare fötter på, eftersom en grop kommer att uppstå där med tiden och är svår att få bort. Använd med fördel möbeltassar som gör benen mjukare mot mattan.

8. Välj matta efter användningsområde.

9. I ett hem med öppen planlösning, använd mattor för att tydligt avgränsa rummen från varandra.

 

Äntligen vet du nu hur du väljer ut den perfekta mattan och har kunskap i fler ämnen relaterade till rengöring och underhåll av dem.

Allt du nu behöver göra är att besöka oss i någon utav våra SE Mattor-butiker, oavsett vilken typ av möbler, inredning eller specialdesignad inredning du än behöver så har vi något för alla.